Hopp til innhold

Tre millioner til sauebønder

Sauebøndene mistet rekordmange dyr på beite i fjor.

Sauer (Illustrasjonsfoto)
Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Fylkesmannen i Telemark har utbetalt erstatninger på til sammen tre millioner kroner til sauebønder i fylket.

Dette er det høyeste erstatningsbeløpet noen gang, og betyr en tredobling på tre år.

Enorm økning

Gaupa får skylden for de aller fleste sauene som er blitt borte i Telemark, selv om også bjørn og kongeørn figurerer på statistikken.

Det er ti år siden den forrige toppen i sauetap på beite, og den gangen gikk tapene raskt ned samtidig som gaupekvotene ble økt og jakten intensivert.

Så var det fem rolige år der sauetapet lå ganske stabilt rundt 1000 dyr i året,. Men nå er tapene altså oppe i over to og et halvt tusen, godt over ti prosent av alle dyr på beite.

 Odd Frydenlund Steen

Oddd Frydenlund Steen stiller seg undrende til den enorme økningen i tap av sau.

Foto: Johs Apold / NRK

Misforhold

Rådgiver Odd Frydenlund Steen hos Fylkesmannen i Telemark, stiller seg undrende til denne eksplosjonsartede økningen i sauetap de siste tre årene, fordi det denne gangen ikke er fulgt av en tilsvarende vekst i gaupebestanden.

- Vi stiller oss noen spørsmål både i forhold til dokumentasjonen og selve bestandsutviklingen for spesielt gaupe. Der er et et misforhold som ikke stemmer overens. Det vil si at utviklingen av tap går rett i været, mens dokumentasjonen på tap til rovdyr og bestandsutviklingen går andre veien, sier han.

Hevder det er mer gaupe

Sauebøndene er fortvilet over de store tapene av sau og lam, mange har mistet flere titalls dyr, det største enkelttapet er over hundre for en bonde i Vinje.

Kravet om minst dobling av gaupekvota, som i fjor var på fem dyr i Telemark er alt fremmet når det gjelder jakten som starter første februar.

Det er Norsk Institutt for Naturforsking, NINA, som utarbeider de offisielle bestandstallene for gaupe som ligger til grunn for fastsetting av kvoten. Bøndene har lenge hevdet at det er mer gaupe i Telemark enn det NINA legger til grunn, og det avviser ikke Frydenlund Steen.

- De som mener at det er mye mer gaupe i fylket kan ha rett. Og jeg tror det er mer grunn enn noen gang til å se grundig på tallene for gaupebestanden i fylket, sier han.