Hanson mener det er en dårlig unnskyldning.
- Det er jo et faktum at det ikke er så mye rovdyr i Telemark, og da er det vanskelig å skjønne at rovdyr er en hovedfaktor for at mange lam går tapt, sier han.
Dør av andre årsaker
Sauebonde Kjell Sølverød i Siljan har i år mistet en tredel av lammene sine, 42 lam på beite. Det har aldri vært så ille som i år, sier Sølverød, som er fristet til å gi opp på grunn av gaupas herjinger.
Rasmus Hansson i VVF skjønner frustrasjonene til sauebøndene, men poengterer samtidig at 2/3-deler av sauer og lam som blir borte på beite dør av andre ting enn rovdyrangrep.
- De detter utfor stup, spiser giftige planter, blir stående i myra og blir glemt i fjellet. Hvis det er mangel på sauekjøtt i markedet ville en rasjonell næring konsentrert seg om den største tapsfaktoren, som ikke er rovdyr, sier han.
Skylder på politikken
Antallet saueprodusenter i Norge er de siste sju årene redusert med 30 prosent fra drøyt 21 tusen til 15 tusen. Og til vinteren er det behov for import av 3000 tonn lammekjøtt for å dekke etterspørselen.
Hanson mener underdekningen av lammekjøtt skyldes landbrukspolitikken de siste ti-årene, der nedleggingen av bruk har gått jamt og trutt siden 70-tallet, og uavhengig av rovdyrene.