Hopp til innhold

Forstår ikke TESS

Ordfører i Vinje, Arne Vinje er svært kritisk til måten TESS har håndtert NEMEK-saken på.

Vel 50 arbeidsplasser står i fare fordi boreriggprodusenten NEMEK i Åmot er på randen av konkurs.

Vinje sier at han har liten forståelse for hvordan TESS-konsernet har engasjert seg som investor i NEMEK. TESS vil kvitte seg med aksjeposten i bedriften, og arbeidet med å få inn nye eiere er inne i en avgjørende fase.

Ønsker industriell kompetanse

Ordfører i Vinje, Arne Vinje
Foto: Vinje kommune

Vinjeordføreren vil ikke si noe om hvilke investorer som er aktuelle kjøpere av aksjeposten til TESS på 69 prosent. Men han håper nye eiere kan tilføre NEMEK det de nåværende eierne, TESS og Vinje kommune, ikke har, nemlig industriell kompetanse.  Et viktig moment i refinansieringskabalen er også hensynet til NEMEK's 200 kreditorer.

TESS er et milliardkonsern, her er det snakk om noen millioner, hadde du forventet mer?

- Ja.

Så det betyr at du er skuffet?

- Ja

Er det liv laga for bedriften i Vinje?

- Ja det tror jeg.

Når kan det ligge en løsning på bordet?

- Vi jobber det vi kan og håper å ha noe klart denne uken, sier han.

Trenger 10 millioner

Refinansieringsplanen på 10 mill. kroner, som skulle redde NEMEK, innebar at TESS og Vinje kommune skulle gå inn med tre millioner hver. Forutsetningen var at Nordea Bank stilte med to millioner i langsiktig lån og to millioner i kassakreditt. Dette ville gitt dekning til kreditorene på 75 %. Men Nordea, som ikke hadde tiltro til verdiene i i bedriften trakk seg, og det samme gjør TESS. Spørsmålet er om en lokal bank, som f.eks. Seljord Sparebank, ved banksjef Gunnar Eilefstjønn, ville vist større godvilje.

- Det vil jeg ikke si noe om, men det er klart at en bank som oss sitter nærmere for en slik beslutning enn en stor nordisk bank, sier han.

Nå kan kommunen altså miste 50 arbeidsplasser. Hadde bedriften ligget i Skien ville det tilsvart 700 arbeidsplasser der.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark