Hopp til innhold

Kvitsund fjerner omstridt homo-brosjyre

Kvitsund gymnas fjerner den omstridte brosjyren der elevene lærte at abort er mord, og at homofili er en skade i barnets tidlige utvikling.

Kvitsund gymnas

Kvitsund gymnas fjerner nå den omstridte brosjyren som en elev klaget inn for Fylkesmannen.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Det var en av elevene ved skolen som klaget den private videregående skolen inn for Fylkesmannen i Telemark.

– Heftet er ikke på boklista i kristendom, men har blitt brukt av læreren da det ikke finnes godkjent læreverk i faget. Kvitsund vil derfor finne annet egnet materiale, skriver rektor ved gymnaset, Torleif Belck-Olsen i en pressemelding.

I brevet fra klageren sto det blant annet:

«Vi lærer for eksempel at homofili skyldes en skade i barnets tidligste utvikling i 2-3-års alderen, og heftet beskriver hvordan man kan bli helbredet fra homofili. Videre lærer vi at mennesker som tar abort er skyldige i mord (dette gjelder også om du er voldtatt), skriver klageren i brevet.»

– Bør beholde statsstøtten

Torleif Belck-Olsen

Rektor ved Kvitsund gymnas, Torleif Belck-Olsen fjerner nå brosjyren ved skolen, og vil ikke bli brukt som undervisningsmateriell mer.

Foto: Børre Karterudseter / NRK
Espen Ottosen, NMS

Espen Ottosen i Norsk Misjonssamband synes hele saken er ubehagelig.

Foto: Reidar Westberg / NRK

I forrige uke gikk også AUF-leder Eskil Pedersen ut og mente at skolen burde miste statsstøtten. Pedersen er selv åpent homofil.

– Jeg mener også det er riktig å fjerne den økonomiske støtten til den type skoler, slik at vi ikke er med på å finansiere slik undervisning, sa han til NRK.no da klagen ble kjent.

Belck-Olsen er ikke enig i påstandene fra AUF-lederen.

– Kvitsund Gymnas er en kristen friskole som har godkjent alternativ undervisning i kristendom. Det bør være en selvfølge at vi kan stå for klassisk kristen etikk uten å bli truet med å miste statsstøtten, sier han.

– Dette er intolerant

Han mener ikke at skolen har en plikt til å følge opp den kjønnsnøytrale ekteskapsloven.

– I et demokratisk samfunn er det avgjørende at rettene til minoritetene blir tatt vare på. Å hevde at en kristen friskole må støtte opp om den kjønnsnøytrale ekteskapsloven for å få offentlige midler, mener vi er intoleranse.

– Dette føles ubehagelig

Informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, Espen Ottosen, sier organisasjonen som skoleeier synes saken er ubehagelig.

– Noe av kritikken synes jeg er problematisk. Vi driver kristne skoler som et alternativ til den offentlige skolen. Det er mange elever hos oss og deres foreldre som ønsker å gi barna et alternativ, og som ønsker en tydelig kristendomsundervisning. Når noen kommer med veldig sterke kritikk opplever vi dette som svært intolerant og lite respektfullt, sier han til NRK.no.

Men synes du det er rart at kritikken kommer i 2013 mot disse holdningene?

– Jeg er jo ikke overrasket, men når noen begynner å kreve at vi skal synes at den kjønnsnøytrale ekteskapsloven er helt fin, blir det vanskelig for oss, sier han.

Kvitsund gymnas er en privat videregående skole i Kviteseid, Telemark. Skolen og internatet eies og drives av Norsk Luthersk Misjonssamband, men skolen får også offentlig støtte.