Hopp til innhold

Her ønsker de seg kvinner

Mindre enn en av 25 brannkonstabler er kvinner. Det ønsker Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap å gjøre noe med. Flere tiltak vurderes for å øke kvinneandelen.

Brannmenn
Foto: Knut Brendhagen / NRK

Karin Solberg

Administrasjonssjef, Karin Solberg.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Når Drammenregionens brannvesen (DRBV) rykker ut er det langt mellom de kvinnelige brannkonstablene.

Totalt står 180 brannkonstabler på lønningslista, men ingen av dem er kvinner. Mangfoldet i befolkningen bør gjenspeiles i etaten, og i Drammen er de opptatt av å øke kvinneandelen.

– Det er positivt for arbeidsmiljøet å få inn kvinner. Kvinner tenker andre tanker enn menn og er mer opptatt av mykere verdier, sier Karin Solberg, sjef for administrasjonsavdelingen i DRBV.

Flere tiltak

I Norge er kun 3,7 prosent av brannkonstablene kvinner. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ser alvorlig på dette, og har utarbeidet en rapport der de vurderer flere tiltak for å øke kvinneandelen.

De ønsker blant annet å se på utdanningssystemet. I dag er det slik at søkerne i praksis allerede arbeider innenfor etaten, enten som ufaglærte brannkonstabler eller feiere.

Videre ønsker DSB å bryte ned myter og holdninger rundt kvinnelige konstabler. Til slutt ønsker man å se på de fysiske kravene som stilles til søkere. I dag er disse kravene like for menn og kvinner.

– Innad i brannvesenet er det uenighet om disse kravene er for tøffe for kvinner. Vi ønsker uansett å se nærmere på om vi kan sette andre krav til kvinner enn menn, sier Hans Kristian Madsen, konstituert avdelingsdirektør i DSB.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brannbil

Ingen kvinner kjører denne bilen i Drammens regionens brannvesen. Det kan det snart bli slutt på.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Pilotprosjekt

DSB ønsker nå å starte et pilotprosjekt, der to til tre brannvesen vil få ekstra hjelp med å øke kvinneandelen. DSB håper å kunne starte prosjektet i løpet av 2012.

Drammenregionens brannvesen (DRBV) har allerede meldt sin interesse for prosjektet, og DSB ser positivt på Drammens kandidatur.

Myter og holdninger

Rune Rue Johnsen

Seksjonsleder for brann og redning i Drammenregionens brannvesen, Rune Rue Johnsen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Rekrutteringen til yrket har stort sett foregått fra tradisjonelle håndverksbransjer. Snekkere, rørleggere og mekanikere har funnet veien inn i brannvesenet, men ingen av disse yrkene har vært vanlige kvinneyrker.

– Det som er viktig er å ha interesse for praktiske arbeidsoppgaver, sier Rune Rue Johnsen, seksjonsleder for brann og redning i DRBV.

– Nesten daglig har jeg henvendelser fra gutter og menn som vil inn i brannvesenet. Men nesten ingen kvinner. Vi må nok markedsføre oss og synliggjøre de fordelene vi har i yrket, forteller Rue Johnsen.

Med færre store branner og samtidig flere alvorlige ulykker de siste årene, trenger brannvesenet også konstabler som kan gi omsorg.

Gjermund Nymoen

Gjermund Nymoen tror at kvinner kan klare de fysiske kravene som stilles.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Ofre og skadde i ulykker er i en krise. De trenger ofte omsorg, og kvinner er nok flinkere til å gi det en mange av oss menn, sier Rue Johnsen.

Ønsker kvinner velkommen

Alle de mannlige brannkonstablene i Drammen håper de får kvinner inn i miljøet. Gjermund Nymoen er leder for den fysiske testingen av nåværende og framtidige kollegaer.

Han tror mange kvinner fint vil klare de fysiske kravene, selv om de ikke skulle bli endret.

– Vi har hatt et par kvinnelige søkere som ikke klarte styrketestene. Men det er mange spreke damer der ute. Med litt trening vil de kunne bestå testen uten problemer, sier Nymoen.