Hopp til innhold

Kjøpmannen som ville forandre verden

På litt over 20 år har Per-Erik Burud gjort Kiwi til Norges største butikkjede med over 500 butikker. I tillegg hadde han et engasjement for å hjelpe andre.

Per-Erik Burud

I tillegg til å være en av Norges mest vellykkede kjøpmenn, var Kiwi-sjef Per-Erik Burud også opptatt av å hjelpe fattige. Her på Madagaskar.

Foto: Knut Kollandsrud / StangMedia

Med slagordet «Kjapt, trygt og billig» har Per-Erik Burud slått seg stort opp som kjøpmann.

Han ville skape landets beste lavpriskjede med billige varer av beste kvalitet. Suksessoppskriften var grønn og bestod av fire bokstaver.

Per-Erik Burud

Per-Erik Burud ble meldt savnet etter en båtulykke på Tjøme

Foto: Norgesgruppen / Scanpix

Livsverket Kiwi har gjort han til Drammens rikeste, men historien om Burud er også historien om kjøpmannen som ville forandre verden.

Et hjerte for andre

I 2010 feiret Kiwi ti år. Det ble markert med et kraftig bidrag til UNICEF og bygging av 15 skoler.

Resultatet ble et prosjekt i Androy-provinsen, sør i Madagaskar. Inspiratoren var UNICEF-ambassadør Ole Gunnar Solskjær.

– Han var veldig engasjert og ville gjerne bidra til å hjelpe barn i Madagaskar. Det bidraget han har gjort der, kommer alle til å huske der nede, sier Solskjær.

– Det er forferdelig trist det som har skjedd, og jeg hadde et veldig godt forhold til han. Jeg hadde ikke møtt han så mange ganger, men de gangene jeg møtte ham var det svært positive opplevelser.

Per-Erik Burud på Madagaskar

Prosjektet Schools for Africa er Per-Erik Burud og Kiwis ærlige bidrag til å hjelpe noen av verdens mest fattige.

Foto: Unicef

– Et engasjement fra hjertet

Til nå er det bygd 10 skoler, og en ny skole vil stå ferdig de neste fem årene. Det vil sikre skolegang, et helsetilbud og mat hver dag for minst 3600 barn.

– Vi var sammen nesten døgnet rundt i en hel uke. Per-Erik gikk rundt og smilte hele tiden og tok seg god tid til barna, som han så hjertelig ville hjelpe. Det var umulig å ikke se at møtet med noen av verdens fattigste barn gjorde et veldig inntrykk på Per-Erik, sier prosjektleder i UNICEF Odd Bjørnerud.

– Hans engasjement var fra hjertet. Han ville gjøre så mye og hjelpe så mange, derfor sa han også at vi måtte tenke langsiktig når vi snakket om prosjektet.

Per-Erik Burud reiste mye i sitt 48 år lange liv, men inntrykkene fra turen til Madagaskar gjorde et spesielt sterkt inntrykk.

– Han fortalte meg at hadde han visst om dette tidligere hadde han gjort noe med det lenge før, forteller Bjørnerud.

– Startet som femåring

Karrieren som kremmer startet mange år tidligere. Med spesialsydd lagerfrakk startet han som femåring med å pakke og sortere klementiner og tomflasker i farens Ligo-butikk på Åssiden i Drammen. Han var alltid sikker på at han ville følge i farens fotspor.

I 1990 forlot han Hagen-Gruppen, med Stein Erik Hagen i spissen, til fordel for en liten butikkjede med åtte butikker og negativ egenkapital.

Sammen med vennen Tor Kirkeng og Svein Wike viet han all sin tid på å bygge opp Kiwi til ukjente høyder.

Se Dagsrevyens innslag om Per-Erik Burud:

Video Kiwi-sjef Per Erik Burud

Kiwi-sjef Per Erik Burud ble antatt omkommet av politiet 13. juli.

– En butikk i uka

I 1995 satte Burud og Kiwi seg et gigantisk mål om å åpne én ny butikk i uka frem til år 2000. Det året hadde allerede 55 nye butikker sett dagens lys, og ved nyttår bestod Kiwi-kjeden av 93 butikker. På ni år hadde omsetningen vokst til hele 4,5 milliarder.

Kiwi og Burud er blant annet kjent får å ha startet den såkalte bleiekrigen, momskutt på frukt og grønt og å betale kunder for varer utgått på dato.

I dag består Kiwi av 508 butikker og en omsetning på godt over 20 milliarder kroner. Burud selv har tjent gode penger på sin butikkvirksomhet og har en anslått formue på 1,2 milliarder kroner. I forrige uke solgte han drømmevillaen i Drammen og skulle nyte fremtiden med familien i en leilighet i Drammen sentrum.