Hopp til innhold

– Leit å måtte skyte bjørnene

Lørdag morgen brøt to bjørner seg ut av innhegningen sin i Vassfaret Bjørnepark i Flå.

Bjørner.

Administrerende leder Anne Marie Kollhus sier de var tvunget til å avlive de to bjørnene. (arkivfoto)

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Bjørnene, som ble født vinteren 2009, ble avlivet etter å ha drept to sauer og tre geiter i naboinnhegningen.

– Bjørnene kom seg på ingen måte ut i frihet, men måtte, etter fagfolkenes anbefalinger, likevel skytes, sier administrerende leder Anne Marie Kollhus.

Les også:

Gravde seg under gjerdet

De to bjørnene gravde seg under gjerdet i Vassfaret Bjørnepark, men de rømte ikke ut av parken, bare mellom to innhegninger.

To sauer og tre geiter ble bjørnenes bytte før de to ungbjørnene ble skutt og drept.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vassfaret Bjørnepark i Flå

De to bjørnene gravde seg ut under muren bak geitene og sauene. - Sikkerheten i Vassfaret Bjørnepark må bli bedre, sier bygdefolket i Flå.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Etter at de to ungbjørnene ble skutt er reaksjonene i bygda sterke. Mange reagerer på at man ikke brukte bedøvelsespiler og på sikkerheten i parken. NRK.no har snakket med en rekke flåværinger i sentrum av bygda, men nesten ingen vil stå fram, bortsett fra én mann stod fram med klar tale.

– Sikkerheten i parken må skjerpes, mener han.

– Jeg trodde ærlig talt at det var sikrere, fortsetter han.

– Bedøvelsespilene var ladet

Anne Marie Kollhus.

Anne Marie Kollhus syns det er leit at bjørnene ble skutt.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Administrasjonsleder Anne Marie Kollhus er på sin side er tydelig lei seg for episoden lørdag morgen. Men understreker at ingen av bjørnene brøt seg ut i frihet, bare inn i innhegninga til en flokk sauer og geiter.

– Vi har flere innhegninger innenfor det jeg kaller bjørnehegnene og der har det vært gjort utbedringsarbeid i vinter. Der har altså de to ungbjørnene Tor og Odin klart og grave seg under gjerdet og inn i en annen innhegning. Der hadde vi midlertidig plassert sauer og geiter. Så det gikk veldig dårlig.

– De kom seg ikke utenfor hovedinngjerdingen til bjørneparken, det er ikke mulig. Dette gjerdet skulle dele to hegn, og det har skjedd en glipp, fortsetter hun.

Kollhus forteller videre at de har satt i gang arbeid og befaringer og at de skal utbedre dette så fort som mulig. Hun forklarer grunnen til at bjørnene ble skutt og ikke bedøvd.

– Det var en avgjørelse som ble tatt av veterinær og fagansvarlig for dyra. Det var store hegn og det er vanskelig å beregne bedøvelsesgeværene så fagpersonell tok avgjørelsen om at det ikke var noen annen mulighet.

– Bedøvelsespilene var ladet og meningen var å bruke dem, men etter en totalvurdering ble det valgt bort.

– Fryktelig leit

Kollhus syns det er fryktelig leit at bjørnene ble skutt, og hun forsikrer om at de nå skal gjøre alt de kan for å sikre at noe slikt ikke kan skje igjen.

– Det er en stor sorg i dyreavdelingen og vi må følge opp dyrepasserne og ha samtaler med dem, for dette er ordentlig trist.

Vassfaret Bjørnepark

Det var ni bjørner i parken inntil lørdag. Nå er det bare syv igjen. Folk i Flå reagerer på at bjørnene ble avlivet og ikke skutt med bedøvelsespiler.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK