Hopp til innhold

Belegg ned mot 40 prosent

Påsketrafikken på høyfjellshotellene blir katastrofalt dårlig i år.

Bardøla Høyfjellshotell

Mange høyfjellshoteller sliter i påsken. Det tradisjonelle påskehotellet Bardøla på Geilo har bare 50 prosent belegg i Palmehelga.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Påsketrafikken på høyfjellshotellene i store deler av Sør-Norge blir katastrofalt dårlig i år. Mange sliter med belegg ned mot 40 prosent mot over 80 bare for fem - seks år siden.

Direktør Arve Rustberggard ved Pers Resort på Gol i Hallingdal tror han får den dårligste påsken i sin 30-årige karriere som hotelldirektør.

– Den blir nok vesentlig dårligere enn den har vært før. Dette blir nok den siste påsken jeg opplever i min karriere på 30 år , og det blir den dårligste også. Fra de beste åra, der vi hadde et snittbelegg på over 80 prosent og med 100 prosent i høytidspåsken, så ser vi en halvering i tallene nå, sier Rustberggard.

Skylder på sein påske

Kommunikasjonssjef Kirsten Gyldenskog i NHO Reiseliv bekrefter at påsken kommer til å bli dårlig for mange hoteller på fjellet. Gyldenskog skylder på den seine påsken.

– Jeg tror at den noe lavere bookingen som vi ser i år, har å gjøre med at påsken er så sein som den er. Den kristne kalenderen får vi ikke gjort noe med, sier Gyldenskog.

Hun tror at mange sitter på gjerdet og venter til det siste med å bestille opphold.

– Det har vi sett mye av før. Det er klart at når påsken er så sein som den er, og det har vært så varmt i lavlandet, så er det lett å tro at det ikke er snø igjen i fjellet, sier Gyldenskog.

Teksten fortsetter under bildet.

Rolf Ingar Rotegård

Salgs og markedssjef Rolf Ingar Rotegård på Bardøla Høyfjellshotell på Geilo sliter med å få solgt påsken.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Konkurranse fra hytter og leiligheter

Rolf Ingar Rotegård er salgs og markedssjef på Bardøla Høyfjellshotell på Geilo. Han bekrefter at påskesalget har gått tregt.

– Det er kanskje vanskeligere å selge nå enn for noen år siden. Vi merker at det er sein påske i år, sier Rotegård.

Han mener at det også kan være andre grunner til at påsketuristene svikter.

– Heldigvis er det mange som bor fast hos oss, påske etter påske, men vi ser at bomønsteret har endret seg for noen. Noen av våre faste gjester har kjøpt hytter og leiligheter i området, og det merker vi, sier Rotegård.

– Slutt å lur, bare kom

Rotegård tror også at det er en del gjester som sitter på gjerdet, og lurer på hva de skal gjøre i påsken, og har en klar oppfordring.

– Slutt å lur, bare kom. Her er det veldig fint å stå på ski. Det er åpent i alpinbakkene, og på fjellet er det gode langrennsforhold. Vi har også utstilling med Kjell Nupen i påsken, og den er svært spesiell. Dessuten er kokken i form, sier han.

Under 50 prosent belegg

Arve Rustberggard på Pers Resort er mer pessimistisk med tanke på påskebelegget.

– Jeg er redd vi ikke kommer over 50 prosent. Det blir nok under det, sier Rustberggard.

Han vil ikke skylde på den sene påsken alene.

– Den er nok årsaken til noe av nedgangen, men det er vel kanskje å lure seg selv å si at den har all skyld. Jeg tror nok det skyldes et endret reisemønster. Det er et faktum at det ikke er så stor andel av den norske befolkning som søker til fjellet, og når vi ser på den enorme investeringen som er gjort i hytter og leiligheter, så må jo disse brukes, og da blir det færre påskeentusiaster igjen til hotellene, sier Rustberggard.