Hopp til innhold

7 av 10 skoleelever får synsplager

Lange dager foran PC-en fører til røde øyne, dobbeltsyn og tørrhet.

Jente surfer på nettet

7 av 10 skolelever får synsplager som følge av lange dager foran skjermen.

Foto: Colourbox

Tallene kommer frem i en ny undersøkelse utført av optometrilinjen ved Høyskolen i Buskerud på Kongsberg. Hos ungdom i den videregående skolen, kan mange lange timer foran PC-en gi flere plager hos elevene.

– Jeg blir veldig sliten i øynene, og jeg får ofte vondt i hodet. Jeg blir litt trøtt og sår i øynene, sier Ida Tande.

Ida er en typisk skoleelev. Hun sitter 7-8 timer foran PC-en hver eneste dag, og da kommer øyeplagene. Nå er det bevist at timer foran skjermen gir øyeplager hos skoleungdom.

Ikke designet til jobben

– Vanligvis blunker vi 20 ganger i løpet av et minutt. Om du blir satt foran en PC for å løse en synskrevende oppgave vil blunkfrekvensen synke dramatisk til en 5-10 blunk per minutt, forteller dosent Magne Helland ved Høyskolen i Buskerud.

Helland sier det ikke er så rart at blunkfrekvensen synker.

– Øynene våre er ikke designet til å nistirre på en liten skjerm på kort avstand hele dagen.

Trøtthet, hodepine, sandfølelse i øynene og fokuseringsproblemer er bare noen av symptomene elevene fikk ved lange dager foran skjermen.

Hvor kommer lyset fra?

På Kongsberg videregående skole sitter 30 elever foran PC-en og jobber. Joachim Karlsen Hillestad kan legge til enda flere timer foran PC-en når han kommer hjem.

– Jeg blir ganske sliten innimellom. Jeg har fått ganske sterk hodepine etter mange timer foran skjermen. Jeg prøver stort sett å sitte der det er godt lys, for jeg synes det hjelper, sier han.

Men hvor lyset kommer fra når du jobber ved PC-en har betydning for om øynene belastes mener Helland.

Må bli mer bevisst

– Det er lurt å plassere maskinen slik at du ikke får lys direkte fra et vindu inn på ansiktet, eller at du får reflekser fra dataskjermen fra lys i taket, sier han.

80 prosent av elevene som deltok i undersøkelsen hadde aldri vært inne og justert på skjermoppsettet på PC-en. 50 prosent hadde aldri endret på lysintensiteten på skjermen.

PC-en er uunngåelig, også på skolen, men Helland mener myndighetene må bli mer bevisste før de innfører PC-bruk i alle skolefag.

– I dag blir ofte disse maskinene bare tilfeldig plassert i klasserommene. I undersøkelsen viste en del klasserom at sollyset falt på skjermene fordi det ikke var gardiner i rommene. Det er ikke heldig, sier Helland.

Flere nyheter fra NRK Buskerud