Hopp til innhold

Her er det flest redningsaksjoner

Telemark og Buskerud topper Røde Kors-statistikken med 69 og 54 rapporterte aksjoner så langt i år.

Røde Kors
Foto: Andreas Brosø, Røde Kors

I første halvår av 2009 deltok Røde Kors Hjelpekorps på 556 søk og redningsaksjoner. Det er 109 flere enn for tilsvarende periode i fjor.

Søk etter savnede og henteoppdrag utgjør hovedvekten av den frivillige innsatsen. 498 av de 556 rapporterte aksjonene fra januar til juli.

30.390 hjelpetimer

Røde Kors Hjelpekorps forteller at rutinene for innrapportering har blitt forbedret de siste årene.

- Selv etter en skjerping av rapportering ser vi at økningen fortsetter. Derfor kan vi fastslå at økningen er reell, sier Lars-Otto Laukvik, nestleder i landsrådet.

Hittil i år har 707 personer blitt hjulpet. I 2008 ble 671 personer hjulpet i tilsvarende periode. Til sammen har 4.889 frivillige hjelpemannskaper vært involvert i aksjonene, og brukt til sammen 30.390 timer på å hjelpe.

- Dette representerer nesten en dobling i antall frivillige timer i forhold til i fjor, sier Laukvik, som understreker at statistikken over frivillig innsats bare inkluderer aksjoner der Hjelpekorpset rykker ut, og de tusener av timer som går med til beredskap, skader og sanitetsvakter.

- Send SMS

Nestlederen oppfordrer folk til å planlegge turen ut fra evne, og ut i fra vanskeligheten av terrenget man skal ferdes i. Han minner også på at det er mangelfull mobildekning flere steder i skog- og fjellområder.

- Skulle uhellet være ute og du ikke har dekning på mobilen, prøv heller å sende SMS. Slike meldinger krever mindre ressurser i nettet og kan komme fram selv om det ikke kan se ut som om du har dekning, sier Lars-Otto Laukvik.

Les også: Ti drukner hver måned