Hopp til innhold

Fingersterk verdensmester

Verdens sterkeste langfinger har fått sitt minnesmerke.

Tom "Finger'n" Stensnes.
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Holmestrand har fått et offentlig minnesmerke etter byens sterke sønn Tom ”Finger`n” Stensnes, som har verdensrekord i å løfte med èn finger.

Minnesmerket ble avduket på Fiskebrygga under Holmestrand kulturfestival lørdag.

 

 

 

En stolt ordfører sammen med Tom "Finger'n".

En stolt ordfører Gerd Monsen sammen med Tom 'Finger'n' Stensnes ved minnesmerket.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Tom ”Finger`n” Stensnes var i sin tid en sterk mann som laget show av sine kraftanstrengelser. I motsetning til andre som viser muskler ved å løfte diverse med begge hendene, trekke tunge ting bortover, kaste langt, sparke langt, hoppe høyt eller hva det måtte være, så brukte Tom finger`n – høyre langfinger.

Ravndal døpte finger'n

Langfingeren til Tom fikk kallenavnet ”Arne” av en annen showmann som viste muskler, Torkel Ravndal. Stensnes opptrådte flere ganger sammen med Ravndal, som var en inspirasjon for ham.

Den 30.11.91 løftet Tom ”Finger`n” Stensnes 282,16 kg med høyre langfinger. Rekorden kom i Guiness Rekordbok, og rekorden står fortsatt.

- Den rekorden står til evig tid, sier ordfører Gerd Monsen i Holmestrand. Hun er oppriktig stolt av at mannen som har bodd 25 år av sitt liv i Holmestrand.

Fått ut finger'n

Minnesmerket er en stein som veier like mye som vektene Tom ”Finger`n” løftet. Den står på en slipt steinplate hvor det er inngravert signaturen til rekordholderen og et avtrykk av hans høyre hånd.

En tavle som viser bildet av selve rekordløftet, og inskripsjon av de faktiske forhold på både norsk og engelsk, er også satt opp.

- Dette er storartet. Dette er jeg stolt av, sier Tom Stensnes, som presiserer at han den dag i dag fortsatt bruker kallenavnet ”Finger`n”.

Om fingeren av i dag og tunge løft, sier Stensnes kort og godt:

-Nå har jeg fått ut finger`n og sluttet med den slags ....