Hopp til innhold

Følg blomstene her uke for uke

Torsdag 29. mars ble 21 blomstersorter satt i jorda ut ved Gjennestad gartnerskole i Stokke i Vestfold.

Planting av sommerblomster
Foto: Njård Arve Melberg

De tre blomstersortene vi har valgt å følge Ranunkel, Karpatklokke og Gerbera. De fikk en tøff start i jorda.

Natt til 1. april var det - 3,2 grader. For Gerberaen ble dette i meste laget så de døde. Dagen etter ble de byttet ut med nye, som fikk - 3 grader natt til mandag. De "overlevde", men fikk betydelige bladskader.

 

 

 

Gerbera 03.04.07
Foto: Anders Nordrum

Dette kan bety at Gerbera har sin smerteterskel før -3 grader, men det er nok både sortsavhengig og bestemt av hvor god tid planten har fått til å omstille seg til utelivet på.
Vi har nå latt to av disse stå igjen, mens to ble byttet ut med nye. Ved -0,6 grader natt til tirsdag så vi ingen skader.

Bare rykter

Ranunkelen har klart seg forbausende bra. To planter ble byttet ut etter natten med - 3,2 grader, men det var bare skader ytterst på kronbladene. Natten med - 3 grader ga ingen skade. Det verserer rykter om at Ranunkler skal tåle ned mot - 6 grader, men altså bare rykter. Hadde vært moro å høre hva slags erfaringer som er gjort rundt omkring i de tusen hjem.
Hos Karpatklokken kan vi ikke se spor av skader verken av kulde eller vind. Den er like fin.

Uke 2

Gerbera:
Denne uka har gerberaen møtt sin overmann i kulde og vind.

På - 3,5 grader kollapset den fullstendig, men på - 2 Cgrader gikk det fint. Dessverre begynner det å minke på reserveplanter for innbytte, og det er vanskelig å få tak i nye på markedet for tiden, derfor har vi bare byttet ut bare en plante når noen har frosset ut. Dette gir et begrenset bilde av herdigheten, for vi har sett før at det er en viss individsforskjell på hva de tåler.

Men uansett så ser den ut til å klare - 2 grader, vind og snø - og det er jo ikke lite.

Ranunkel:
Denne uka har vært utrolig tøff, med både kulde (- 3,5 grader), vind og til slutt litt snø. Men ranunkelen er like blid. Det har skjedd at enkelte blomsterstilker har brukket i vinden og at noen kronblader har blitt svidd av kulde og vind helt ytterst, men ellers står den uforskammet bra. Dette er en tøffing.

Bare så synd at det nå på denne tiden er lite ranunkler å få kjøpt i hagesentrene, sesongen for den har så langt vært over ved påsketider.

Karpatklokke:

En rufsete uke med rikelig vind, temperaturer helt ned til - 3,5 grader, og til slutt i går litt snø. Men karpatklokken står som om den skulle vært laget i plastikk. Like fin og like blå. Skulle vært interessant å se hvor mange minusgrader denne egentlig kunne tålt.

 

Karpatklokke 090407
Foto: Picasa 2.6

Har du tenkt å prøve den, er det viktig å være klar over at det kan være noe forskjell i herdighet på sortene. Som planter til innbytte for forsøket, har vi en annen sort stående litt lunt og den har fått skader på blomsten.

De fire karpatklokkene du ser på bildet, er de samme fire som ble satt ned når testen startet.

Uke 3

Gerbera:

Plantene ble stygge etter to netter med -2 C. De levde, men var så stygge i bladverket at vi byttet dem ut. Det betyr at gerbera nok tåler lett nattefrost, men at den ikke er en plante for april.

Karpatklokke:

De samme plantene som ble plantet i begynnelsen av testen står fortsatt. Vi kan ikke se noe som kan kalles frostskader selv etter netter med -3,5 grader De visne blomstene som etter hvert blir mer på fallende er normalt.

Raunkel:

Ranunkelen står fortsatt like fint og har ikke andre stygge blomster en dem som er visne pga. aldring. Men nye knopper åpner seg stadig og sørger dermed for å holde fargene ved like. En imponerende plante.

Ranunkel
Foto: Anders Nordrum

Uke 4

Kaldeste natt så langt var natt til fredag 20 april, med -3,8 grader. En betydelig utfordring for mange av plantene.

Verdt å merke seg er at Kakkatoen, som er den eneste planten som har en kuldegaranti ned til hele -7 grader, får betydelige problemer allerede ved -2 til 2,5 grader.

Gerbera:

Viste igjen at tidlig vår ikke er noe for den.

Karpatklokke:

Er fortsatt urørt av frosten, men de stadig flere visne og de få nye blomstene, gjør den litt mindre attraktiv nå.

Ranunkel:

Holder ut. Blomstene er like fine og stadig nye dukker opp, men bladverket er ikke så pent lenger. Men hva gjør vel det, når de vakre blomstene tar all oppmerksomheten?

Uke 5 og siste uke

Gerbera:

Vi hadde litt forventninger til gerberaen, fordi det var gjort en del observasjoner som tydet positivt. Den tåler uten tvil frost, men noe særlig under 1 minusgrader så den ikke ut til å trives med i denne testen. På -2 grader fikk den begynnende skader og på -3 grader var den betydelig skadet. Er sikkert en flott utplantingsplante fra 1. mai.

Karpatklokke:

De samme fire planten har stått gjennom hele perioden uten skade av frosten, men dessverre fikk den etter hvert flere visne blomster enn nye som dukket opp. Med andre ord så tåler den kulden, men holder den lenge nok?

Ranunkel:Testens store overraskelse. At noe så vakkert og yndig samtidig kan være så tøff, var uventet. I testen har de samme plantene vært med hele vegen og blomstrer fortsatt like intenst. Noe antydning til skader ytterst på kronbladene er det nok på de eldste blomstene, men helt ubetydelig. Bladverket ble noe redusert etter hvert, men ikke slik at det skjemte. Andres observasjoner tyder på at den kan takle enda lavere temperaturer. Har noen erfaring?

Ta kontakt!

Kuldetesten er over for denne gang. Det er veldig viktig å huske på at dette ikke er en vitenskapelig utprøving, til det er det alt for mange ukjente faktorer som ikke er tatt med. Denne testen kan i beste fall gi en pekepinn på hva de ulike plantene tåler. Det viktige arbeidet skjer i forlengelsen, når hageeiere, gartnerier og hagesentre selv prøver ut og får erfaringer.

Har noen av dere prøvd ut eller registrert noe omkring herdighet med disse eller andre planter, vil vi gjerne høre fra dere. Skriv det i tilfelle ned og send det til anders.nordrum@gjennestad.no

Den siste uka har hatt konstant høye natt- og dagtemperaturer, det blir derfor ikke lagt ut noen temperaturlogg for disse dagene.

Denne testens ubestridte vinnere er Småblomstret stemor, Ranunkel, Primula, Superpetunia, Tusenfryd og Karpatklokke (selv om den tapte seg i blomstring på slutten), men da er løkblomstene holdt utenfor.

 

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark