Hopp til innhold

Måtte overleve på fjellet

De belgiske ballongfarerne Benoit Siméons og Bob Berben takker norske politi og Røde Kors for at de er i live.

Måtte nødlande i et øde område.
Foto: Benoit Siméons, Dag Pettersen

Mandag kveld måtte de to nødlande med ballongen sin og havnet ved svenskegrensa i Saltdalen. I ukjent og vanskelig terreng, i regn og tåke, kom de seg ikke ned uten hjelp fra frivillige nordmenn.

- Uten norsk politi og Røde Kors hjelpekorps frykter vi at vi ikke hadde overlevd, sier Benoit Siméons.

Benoit Siméons er svært imponert over de tre mennene fra Røde Kors hjelpekors i Saltdal.

- I går kjente vi dem ikke. I dag er vi brødre, sier han.

Tvunget ned av snø

Det var mandag kveld at de to belgierne måtte foreta en kontrollert nødlanding med ballongen sin. De to deltok i gassballong-racet Gordon Bennet Race. Det ble værskifte, de møtte snø og ballongen ble tung av is. De havnet ved svenskegrensa i Saltdal i Nordland.

De sier de visste hvor de landet, men ikke hvor langt det var til folk. Heldigvis hadde de med seg både kart, gps, satellittelefon og mobiltelefon, samt mat og vann. De fikk varslet kontrollsentralen på flyplassen i Bodø og arrangørene av ballongracet.

Deretter ringte de politiet, som klarte å finne ut hvor mennene var via mobilsignal og gps.

Overnattet ute

Måtte bruke ballongen som telt
Foto: Benoit Siméons, Benoit Simeons

Terrenget var bratt, med mye stein og lite trær. Det var vått og kaldt. Men etter landingen tenkte de kun på å overleve. Siden det var tåke og vind kunne de ikke bli hentet av helikopter og den første natten måtte de overnatte ute.

De laget et telt av kurven og ballongen, men det var kaldt på grunn av været og fordi alle klærne deres var våte. Siméons sier natten var vanskelig, men at de hele tiden hadde god kontakt med både arrangører av racet og norsk politi.

Ført til hytte

Dagen etter veiledet norsk politi dem via punkter på gps til en turistforeningshytte på Argalad. Tirsdag kveld kom leder Kenneth Roger Karlsen og to andre fra Saltdal Røde Kors hjelpekorps til hytta.

På grunn av været måtte de overnatte til i onsdag, før de gikk ned. Siméons er synes det norske hjelpekorpset opptrådte svært profesjonelt.

Mennene presiserer at de ikke var med på å skape flykanselleringer på Helgeland mandag. Vi var hele tiden på radaren til kontrollsentralen i Bodø, sier de.