Hopp til innhold

Hvilken tiendeklasse er smartest i fylket?

Det skal avgjøres når den landsomfattende Klassequizen braker løs. I denne saken kan du høre hvordan det har gått med skolene i Nordland.

I alt har tjue skoler på kryss og tvers av Nordland meldt seg på den store Klassequizen som starter på mandag.

De første fire lagene i ilden er Trones skole fra Beiarn, Røkland skole fra Saltdal, og Saltvern og Løpsmark skole fra Bodø.

Den som intet våger intet vinner

Hver skole har plukket ut de tre elevene som de føler kan nå toppen, og representantene vil møte på tre kategorier med fire spørsmål per tema.

Den høyeste poengsummen ett lag kan oppnå er tolv poeng, og det laget som med høyest sum går videre til den lokale finalen.

Quizrundene vil sendes på morgen- eller ettermiddagssendingen til NRK Nordland.

Det laget som står igjen som fylkesvinner, stikker av med heder og ære, samt en premie på 5000 kroner til klassekassa si. Fylkesvinneren vil også delta i landsfinalen som blir sendt på NRK1 lørdag 11. mai til neste år.

Her kommer en oversikt over de første fire skolene som er trukket ut, og de respektive lagene:

Trones skole

Trones skole fikk seks av tolv mulige poeng.

I Beiarn kommune ligger Trones skole. For øyeblikket er Moldjord og Trones skole sammenslått, og det er til sammen 97 elever ved skolen. Etter jul deles skolene opp igjen, og Trones skole står igjen med 67 elever.

Skolen ble grunnlagt i 1920, og har vært i det samme skolebygget siden 1985.
Trones skole har 11 elever på tiende trinn.

Laget som skal representere Beiarn og Trones skoles ære, ble valgt på demokratisk vis. De elevene som ønsket å være med meldte seg, og så stemte hele klassen på dem de trodde mest på skulle gjøre det bra.

Deltakerne fra Trones er: Fia Sande, Marcus Øines og Andreas Strand, alle tre på 15 år.

Fia håper mest på spørsmål innen kategoriene RLE, engelsk og populærkultur. Marcus krysser fingrene for spørsmål om geografi, historie og sport, mens Andreas tror han vil klare de som handler om musikkhistorie, matematikk og RLE.

Røkland skole

Røkland skole fikk seks poeng.

På Røkland i Saltdal kommune ligger Røkland skole. Skolen har 125 elever fordelt på 1.-10. klasse, og ble grunnlagt i 1894.

Røkland skoles quizlag meldte seg selv fordi de hadde lyst til å delta, mens en av deltakerne ble spurt om ikke hun også ville hive seg med.

Deltakerne som skal representere Røkland i den store Klassequizen er Ranje Jenny Evensgård, Camilla Iren Johansen og Tina Mee Johansen. Alle jentene er 15 år gamle.

Jentenes motto er Hakuna Matata, og de satser alt på spørsmål som omhandler språk, musikk, geografi og teknologi.

Saltvern skole

Saltvern skole i Bodø fikk fem poeng.

I Bodø ligger Saltvern skole. Den ble grunnlagt i 1957, og har om lag 800 elever. Rundt 200 av disse går på ungdomsskolen.

Saltvern har i alt 33 klasser fordelt på 1.-10. klassetrinn.Skolen trengte ikke gjøre noen stor prosess ut av å velge sine representanter, de som meldte seg på hadde mest lyst og var mest engasjerte.

Laget fra Saltvern håper på artige spørsmål som handler om One Direction, underholdning, TV-serier og hester.

Deltakerne fra Saltvern er femtenåringene Helga Kristiansen, Lisabeth Hafeld og Maria Liljedal Øverås.

Løpsmark skole

Løpsmark skole i Bodø fikk fem poeng.

Løpsmark skole i Bodø ble først startet i 1980, i enebolig i Skivika. Da hadde skolen 15 elever, nå har den 350.

Første gang skolen ble åpner i bydelen Løpsmaska var i 1991, og da var det utelukkende en barneskole. Det tiendeklassekullet som skal konkurrere i quizen, vil våren 2013 være Løpsmark skoles femte tiendetrinn.

Quizlaget som representerer Løpsmark måtte igjennom litt av en kamp for å få representere skolen sin. Løpsmark skole hadde 15 elever som meldte sin interesse, og da ble det både quizrunder og finaler som måtte vinnes.

De heldige tre representantene som stod igjen etter skolens uttak er femtenåringene Sofie Bjørkmo Gundersen, Sofie Helløy Schistad og Hanna Marie Eidner.
Jentene håper på spørsmål om historie, og da spesielt om kriger, samt lett blanding.

Svolvær skole

Svolvær skole fikk åtte poeng.

Svolvær skole ligger i Vågan i Lofoten. I høst flyttet hele skolen fra et skolebygg fra 1970, til et flunkende nytt et.

Deltakerne til den store Klassequizen ble plukket ut gjennom loddtrekning, da skolen opplevde at så mange elever ville delta.

For disse står naturfag høyt på ønskelista over tema til spørsmål, men laget har også en egen Twilight-ekspert om de skulle få spørsmål om det.

Om Svolvær skole skulle vinne Klassequizen, vil de at premien skal gå til noe fint som hele skolen kan nyte godt av.

Kabelvåg ungdomsskole

Anders Sigurd Steffensen, Henning Drangevåg Hanssen og Øystein Strøm Rist

Kabelvåg ungdomsskole ble åpnet i 1968. Skolen har 7. -10. klassetrinn, og i alt 120 elever. Skolen ligger i Vågan kommune i Lofoten.

Ettersom flere elver ønsket å delta, laget Kabelvåg ungdomsskole sin egen quiz. Her ble de tre beste ungdommene samt en reservedeltaker plukket ut.

Representantene fra Kabelvåg er femtenåringene Henning Drangevåg Hanssen, Øystein Strøm Rist og Anders Sigurd Steffensen.

Guttene håper på spørsmål som handler om sport, politikk, data, historie og også allmennkunnskap.

Om de vinner, ønsker laget fra Kabelvåg ungdomsskole å gi noe av beløpet til et veldedig formål, som for eksempel til årets Operasjon Dagsverk, som skolen jobbet med for to uker siden.

Leknes skole

Leona Wagner, Tobias Mitterschiffthaler og Torben Pettersen fikk fem poeng for Leknes skole.

Leknes skole ligger i Lofoten, nærmere bestemt i Vestvågøy kommune. Skolen ble grunnlagt i 1974 og har i alt 540 elever fordelt på ti klassetrinn.

Leknes skole valgte sine representanter til Klassequiz gjennom en kvalifiseringsrunde.

Her måtte deltakerne svare på spørsmål fra flere kategorier, og igjen stod tre deltakere: Leona Wagner, Tobias Mitterschiffthaler og Torben Pettersen.

Alle tre er femten år gamle.

Henningsvær skole

Simon Jørgensen, Aurora Julie Haaland Stenersen og Marcus Hovde Nilsen fikk fem poeng for Henningsvær skole.

Henningsvær skole ligger i Vågan kommune i Lofoten. Skolen har 66 elever fordelt på ti trinn.

Den nyeste delen av skolebygningen ble påbegynt i 1963 og tatt i bruk et par år senere.

Quizlaget fra Henningsvær skole består av femtenåringene Simon Alexander Lie Jørgensen, Aurora Julie Haaland Stenersen og Marcus Hovde Nilsen.

Skolen plukket ut sine representanter via en quiz.

De tre som skal i ilden for å forsvare Henningsvær skole krysser fingrene for spørsmål innen temaene dataspill, biler, musikk, Lofoten, andre verdenskrig og den kalde krigen.

Om Henningsvær skole vinner, skal pengene gå til klassetur til Oslo i april.

Grane barne- og ungdomsskole

Robin Olderli, Sondre Stenvik og Marius Andersen fikk sju poeng.

Grane barne- og ungdomsskole ligger i kommunen Grane sør på Helgeland. Skolen er en kombinert barne- og ungdomsskole med totalt 173 elever.

På Grane kjørte de igang quiz hver fredag for å plukke ut laget sitt. Her fikk elevene bryne seg på spørsmål fra nyhetsbildet og fra pensum.

Elevene som gikk seirende ut med flest poeng totalt, fikk representere klassen.

Deltakerne fra Grane som skal representere skolen i den store Klassequizen er femtenåringene Sondre Knutli Stenvik, Marius Olderli Andersen og Robin Stormo Olderli.

Disse tre er gode på spørsmål som handler om sport og musikk, og deres motto er: «Tap og vinn med samme sinn».

Om laget fra Grane skulle vinne Klassequizen, vil de bruke pengene på en klassetur til våren som går til Brighton og London.

Austbø Oppvekstsenter

Austbø stakk av gårde med seks poeng.

Austbø Oppvekstsenter ligger i Alstahaug kommune. Skolen har i alt 23 elever, og kun 3 elever på 10. trinn.

Med andre ord deltar hele tiendeklasse på Austbø i den store Klassequizzen.

Jentene som skal representere Austbø Oppvekstsenter er alle femten år, og heter Kamilla Mortensen, Sissel Kristoffersen og Ann Rigmor Pettersen.

Laget fra Austbø som skal i ilden har ikke tenkt på premien i det hele tatt, og de er svært spente på mandagens quizzutfordring.

Deltakerne krysser fingrene for treffende temaer og et godt utfall av konkurransen.

Terråk skole

Jens-Petter Johansen, Thomas Sebastian Moe og Mathilde Vea Iversen fikk 11 poeng.

Terråk skole har omtrent 100 elever fordelt på 1.-10. klasse. I 10. klasse er det 10 elever; 5 jenter og 5 gutter.

Skolen, som ligger i Bindal kommune, ble grunnlagt på midten av 1950-tallet.

På Terråk skole ble quizzlaget plukket ut gjennom en demokratisk avstemming, og elevene som skal delta har ingen spesielle temaer de håper på.

De som skal representere skolen heter Mathilde Vea Iversen, Jens-Petter Johansen og Thomas Sebastian Moe.

Om de vinner, vil de tre femtenåringene bruke pengene på studieturen de skal på med «Hvite busser» til våren.

Søvik skole

Sølvi Thomassen, Caroline Olsen og Erika Logstein fikk fire poeng for Søvik.

Søvik oppvekstsenter ligger også i Alstahaug. Den gamle Søvik skole brant ned i 1999, og frem til 2003 måtte elevene undervises i brakker.

I 2003 ble nye Søvik oppvekstsenter klar, med ti klassetrinn og barnehage. Søvik huser nå 70 elever, og har til og med eget folkebibliotek. Tiendetrinn består av åtte elever.

Oppvekstsenteret skulle egentlig holde quizrunder for å bestemme hvem som skulle bli de heldige representantene i Klassequizen.

Men gjennom noen refleksjonsrunder kom hele tiendetrinn fram til at disse tre jentene hadde nok kunnskapsbredde til å kunne utgjøre et godt quizlag:

Erika Logstein, Caroline Pedersen og Sølvi Thomassen.

De tre femtenåringene er gode på temaer som handler om forfattere, geografi, artister og musikk. Jentene ønsker, på den andre side, ikke spørsmål innen temaet biler.

Om Søvik Oppvekstsenter skulle være så heldige å gå av med seieren, ønsker de å bruke premien på klasseturen sin til Oslo over jul.