Hopp til innhold

Træna viser muskler i TV-aksjonen

– Målet er å slå Utsira! sier ordfører Per Pedersen med et smil. Akkurat nå ligger Træna på andreplass, etter nettopp Utsira, på oversikt over antall kroner per innbygger.

Dugnadsgjengen på Træna TV-aksjonen

VIL SLÅ UTSIRA: Denne dugnadsgjengen på Træna har satt seg et ambisiøst mål, de vil samle inn mer penger til Amnesty enn Utsira. I ettermiddag arrangerer de internasjonal aktivitetssdag i Trænahallen. - Det dufter allerede godt, lover kjøkkengjengen. Fra venstre: Dolly fra India, Karolina fra Polen, ordfører Per Pedersen, Gro og Po fra Thailand.

Foto: Rune Båtvik

På Træna står folk på hodet for å greie det nesten uoppnåelige, å samle inn mer penger enn erkerivalen Utsira.

– Problemet er bare at vi er over dobbelt så mange innbyggere som dem, humrer ordføreren på telefon fra Træna lørdag ettermiddag.

Dufter fantastisk

Gro Holmen fra India lager mat til TV-aksjonen på Træna

INTERNASJONALT: Gro Holmen fra Thailand lager mat til TV-aksjonen på Træna.

Foto: Per Pedersen

De 502 innbyggerne ute i havgapet på Helgeland har bestemt seg for å gi alt i år. Derfor er hele bygda engasjert når de i ettermiddag inviterer til internasjonal buffé i Trænahallen.

– Her dufter det fantastisk allerede. 150 for voksne, 50 for barn under tolv. Overskuddet går uavkortet til Tv-aksjonen, reklamerer Per Pedersen.

I år som i fjor ligger Utsira på toppen av kommunekampen med kroner per innbygger. 82,57 kroner ligger de på lørdag ettermiddag. I fjor vant de overlegent med drøye 87 kroner per innbygger.

Mat fra fem land

Veien ned til andreplassen var lang, den hadde Hasvik med 32,66 kroner per innbygger. I år er det imidlertid også en annen av landets minst folkerike kommuner som har vist muskler i kommunekampen. Træna følger Utsira hakk ihjel med sine 74 kroner per innbygger.

Rune Båtvik lager mat som skal selges til inntekt for TV-aksjonennad på Træna

ALLE DELTAR: Rune Båtvik er en av ildsjelene bak årets TV-aksjon på Træna.

Foto: Per Pedersen

Ordfører i Træna kommune, Per Pedersen, har planer om å kapre førsteplassen.

– Målet er å slå Utsira. I ettermiddag skal vi ha en aktivitetsdag i Trænahallen med salg av mat fra fem ulike land. Seks hvis vi regner med grillpølsene fra Gilde. I tillegg skal vi ha en landhockeyturnering, kosedyrlotteri og salg av smykker, kaker og brus.

Starta rekordtidlig

Han er dessuten klar på hva som er årsaken til suksessen i år:

– Vi har kun gjort én ting: Startet oppringninga av bedrifter og foreninger tidligere enn foregående år, sier han.

Lørdag formiddag er det full aktivitet med de siste forberedelsene på kjøkkenet i Trænahallen. Selv har ordføreren allerede laget klar maten han skal bidra med, fra Nepal.

– Før jeg kom til Træna var jeg konsul i Nepal i tre år. Skal det være internasjonal mat, så må alle bidra, mener Pedersen.

Han tar seg tid til å prate med NRK.no innimellom matlaging og bilkjøring. De lekreste retter skal tidsnok hentes hos dem som har laget maten hjemme, og gjerne vil bidra til bufféen. Det er travelt for ordføreren som har satt seg fore å gå Utsira i næringa.

Ingen krise på Utsira

Varaordfører i Utsira, Tor Erling Skare er imidlertid ikke veldig bekymret

– Vi har ikke planlagt noen krisetiltak foreløpig, sier han. Det er kommet inn en del penger fra Utsira skole sin kafé og basar i går, og vi satser på stor giverglede også når vi går rundt med bøssene på selve aksjonsdagen, sier han til TV-aksjonen NRK.

Fylkesaksjonsleder i Nordland, Per-Olaf Fure, mener på sin side Utsira har grunn til å skjelve i buksene:

– Træna har alltid ligget på topp i Nordland. Jeg utfordret ordføreren til å ta opp kampen mot Utsira, og han viser stort engasjement. Hvor dette ender, er det ingen som kan forutse, sier han.

– Ha kontantene klar

Per Olav Fure, fylkesaksjonsleder TV-aksjonen 2012

Per Olav Fure, fylkesaksjonsleder TV-aksjonen 2012

Foto: Privat

21.oktober 2012 kan bli årets viktigste søndag. Da går folk rundt om i hele Norge med bøsser for å samle inn penger til årets TV-aksjon. Helst vil de nå hvert eneste hus. I år er det Amnesty International som får pengene, det er tredje gangen organisasjonen får pengene.gjort to ganger før.

– Vi tar ennå imot folk som vil være bøssebærere.

I Brønnøy slet de tidligere i uka med å skaffe nok bøssebærere, men der har folk nå meldt seg i hopetall.

– Det hjalp med et TV-innslag på NRK, forteller Fure.

De siste dagene har det vært samla inn penger hos næringslivet. Der ligger Nordland på en sjuendeplass landet sett under ett.

– Ikke verst. Og som venta ligger Rana og Bodø best an blant kommunene i fylket.. Alstahaug har gjort en kjempeinnsats og er nummer tre. Nå gjenstår bare morgendagen, sier Fure, som har ei klar oppfordring til nordlendingene.

– Ha kontantene klar når bøssebærerne kommer!