Hopp til innhold

Skal svømme 32.000 meter på fem dager

For noen holder det ikke med Birken. En optiker fra Levanger og tre gale engelskmenn la i dag ut på en 3,2 mil lang svømmetur langs Lofoten.

Sola skinner og havet er blått når de fire svømmerne la ut på første etappe mellom Svolvær og Kabelvåg torsdag morgen.

– Det er eksotisk så det holder, men ikke noen sydenstemning akkurat. Vannetemperaturen er bare på 12 grader, sier Henning Friedrich (48).

Dersom du vil på tur med disse karene, må du ikle deg våtdrakt og en god porsjon pågangsmot. For her skal det svømmes, og det 32.000 meter langs Lofoten.

– Når vi hopper uti, og får ansiktet under vann er det småkaldt de første 15 minuttene. Så blir det greit. Du venner deg fort, og får en fin dag på fjorden, sier optikeren fra Levanger.

Svømte over Trondheimsfjorden

Langdistansesvømming i Lofoten, Henning Friedrich

– Vi svømmer stille og rolig bortover havet. Det er så flott, sier Henning Friedrich.

Foto: XXLofoten

Han er den eneste nordmannen som deltar på den spesielle svømmeturen.

– Det startet med en at en kompis fikk en ide om å svømme over Trondheimsfjorden. Så da gjorde vi det. Svømmeturen ga mersmak. Vi ble litt tent og høy på livet. Vi kom over en avisartikkel om langdistansesvømming i Lofoten. Da var vi godt i gang og bestemte oss for å melde oss på, forteller 48-åringen til NRK.no.

Engelsk allianse

Foreløpig er Swim Lofoten et forsøksprosjekt. XXLofoten har alliert seg med det engelske selskapet Coningham-Rolls som jobber med tilsvarende turer.

Hver dag skal svømmerne unnagjøre omtrent fem kilometer, og ved hvert stopp arrangeres det overnatting. Daglig leder Frank Hagen i XXLofoten svømmerne i båt, og sørger for at alt får greit.

– Svømming er populært, og jeg har tro på at denne formen for svømming vil vokse i Norge, men det vil nok ta noen år. Men foreløpig blir det nok mest utlendinger som vil være med på svømmeturen, sier Frank Hagen til NRK.no.

Pauser på holmer og skjær

Langdistansesvømming i Lofoten
Foto: XXLofoten / NRK

Våghalsene svømmer rundt fem kilometer hver dag. Pauser tar de på holmer og skjær. I skjærgården i Lofoten blir Henning og de andre tatt godt vare på mellom øktene.

– Når vi kommer i land er vi småfrosne. Da er det om å gjøre å få av oss våtdraktene og få på oss tørre klær. Og så serveres det varm suppe og full treatment, smiler Friedrich.

I bare badebukse

Langdistansesvømming i Lofoten

Britiske Chris er kommet til Lofoten for å trene til den store styrkeprøven – Den engelske kanal. Og våtdrakten har han lagt igjen hjemme.

Foto: XXLofoten

Og det stilles ingen krav til bekledning – det går an å være skikkelig lettkledd selv om det bare er 12 grader i vannet.

– Chris som trener til å svømme over Den engelske kanal er en skikkelig hardhaus svømmer i god gammeldags badebukse. En skikkelig gærning, Vi andre, litt middelaldrende har på oss våtdrakt gliser Henning.

– Hadde det ikke vært bedre med en avslappende sydenferie?

– He, he. Dette er galimatias. Men av og til må man gjøre noe sprøtt. Og så er det kort vei til Lofoten. Å sitte timevis på fly for å feriere på Bahamas er ikke noe for meg, sier han.

Kart svømmerute Lofoten

Dette er ruten turistene skal følge langs Lofoten.

Foto: XXLofoten