Hopp til innhold

Bodø Domkirkes nye stolthet

Arbeidet med å installere landsdelens største orgel er i full gang. – Jeg er kjempeglad på vegne av byen, sier Jorunn Dagsloth.

Orgel

Bodø Domkirke klargjøres for landsdelens desidert største orgel.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

Like etter påske til neste år vil man kunne nyte tonene til landsdelens største orgel til den nette sum av 20 millioner kroner.

– Det har vært en lang prosess. Vi har gledet oss lenge og helt siden august i fjor har vi vært uten orgel. Da begynte vi rivingen av det gamle. Vi begynner å føle at dette er en milepæl og at det nærmer seg ferdigstilling, sier domkantor Øystein Jæger til NRK.

Symfonisk orgel

Orgelet kostet cirka 15 millioner, og iregnet hele jobben med oppussingsarbeid og svære stilaser kom prislappen på tilsammen 20 millioner.

Instrumentet bygges av et tradisjonsrikt tysk firma, og dette orgelets spesialitet er av den romantiske art, spesielt musikk skrevet mellom 1860 og 1940. Men, utdyper Jæger, det kan også brukes til anna orgelmusikk:

– Dette symfoniske orgelet er et stort instrument. Det består teknisk sett av to instrumenter - både orgel oppe på galleriet og et lite kororgel nede. Dette vil være et fantastisk liturgisk instrument til bruk i gudstjenester og all musikk i kirka.

Orgel

(f.v.) Domkantor Øystein Jæger, Brian Hepworth og Bjørn Andor Drage.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

Kan ikke måles i penger

Jorunn Dagsloth, kirkeverge i domkirka, hvor glad er du i dag?

– Kjempeglad! Dette er en stor dag for oss i Bodø Kirkelige Fellesråd som får lov til å oppleve dette. Dette kan vi virkelig være stolt av, og jeg er kjempeglad på vegne av byen.

Dagsloth kan fortelle om en enorm jobb for å få ferdigstilt og levert et orgel.

– Jeg tror vi med dette orgelet får noe som ikke er mulig å måle i penger. Det er selvfølgelig kjempedyrt, men det er også en kjempestor jobb som liger bak. Orgelet bygges først nede i Tyskland, så tas det ned og flyttes hit. Det brukes mange måneder og år på jobben. Men dette er for generasjoner framover, så jeg tror vi må se det i et så stort perspektiv.

«Gratulerer-med-dagensteming»

Domkantor Øystein Jæger kan fortelle at Bodø har greid å bygge seg opp en solid instrumentpark. Han mener Bodin kirke og Rønvik kirke har svært gode instrumenter, og at Bodø rett og slett er en bra by for kirkemusikere.

Men, til tross for at Bodø allerede har gode instrumenter, hersker det ingen tvil om at både Jæger og Dagsloth gleder seg ekstra mye til landsdelens største orgel står klart i april til neste år.

– Det første jeg skal spille på orgelet er Johann Sebastian Bachs store «Orgelmesse». Dette er jo et orgel som bare ber oss musikere om å spille verker av komponister som Franz Liszt og Max Reger, smiler Jæger fornøyd.

Og selv om kirkeverge Jorunn Dagsloth ikke nødvendigvis skal sitte så mye med orgelet, er hun henrykt over det nye tilskuddet til Bodø Domkirkes instrumentpark.

– Kanskje jeg får lov til å prøve orgelet, men jeg tror ikke det er det jeg skal gjøre mest, sier Dagsloth, som avslutter:

– Det er sånn skikkelig «gratulerer-med-dagenstemning». For domkirken og kommunen og alle som er glad i kirkemusikk.