Hopp til innhold

Trænafestivalen frykter nye køer

Torsdag er det duket for årets Træna-festival. Til tross for at erfaringer tilsier at det innebærer et enormt press på båttrafikken ut mot øya, er tilbudet i år dårligere enn tidligere år.

kø træna

Slik så det ut på hurtigbåtkaia før fjorårets Trænafestival.

– Vi har gjort alt vi kan for å maksimere transporttilbudet utover til Træna under festivalen, men det er et logistikkproblem her med en så stor festival.

Det sier samferdselsråd i Nordland Fylkeskommune, Tove Mette Bjørkmo.

Omlag 3000 mennesker er ventet å besøke Træna i forbindelse med festivalen som er den niende av sitt slag. Det byr på store utfordringer for transportlogistikken til øya, hvor det til daglig bor knapt 500 mennesker.

– Det er klart det er en utfordring med en øy langt ut i havet med lang transporttid til sjøs. I tilegg har vi også et samfunn utenom Træna som skal overleve disse dagene, sier Bjørkmo.

LES OGSÅ:

Bjørkmo understreker at samarbeidet mellom festivalen og fylket har vært tett, men at tilbudet begrenser seg selv.

– Kapasiteten begrenser seg selv, siden vi kun har et gitt antall båter på Helgeland har vi kun muligheter til å sette opp de rutene vi nå har gjort.


– Må gjøres grep

FESTIVAL TRÆNAFESTIVALEN

Rundt 3000 mennesker forventes å besøke årets Trænafestival.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Festivalsjef Anita Overelev har forståelse for at transportlogistikken er en hard nøtt å knekke, men mener fylkeskommunen må åpne øynene for at den økte etterspørselen krever et bedre tilbud.

– Vekst og befolkningstilstrømmning i gitte perioder krever tiltak. Her må det gjøres noen grep i form av å øke antall båter som er tilgjengellig.

Hun mener at det er mangel på planleggingen som begrenser fylkets mulighet til å bidra til å bedre tilbudet.

– Det burde vært lagt inn i fylkets transportplan at denne helgen krever ekstra bemanning med både båter og personell, sier festivalsjefen til NRK Nordland.

– Hvis vi hadde hatt dedikerte båter til Træna hadde problemet vært løst, men slik som situasjonen er i dag er det nesten håpløst å gi deltakerne er optimalt tilbud.

Til tross for at transportkapasiten var sprengt også i fjor, går det i år en ferge mindre enn tidligere år.

Tidligere år har ferga Lurøy vært en del av trasnporttilbudet ut til øya, men i år går fergen til Lovlund i stedet, på grunn av stor produksjon i fiskeindustrien der, sier Overelev til Helgelands blad.

– En dose tålmodighet og forståelse

Hun understreker alikevel at festivalledelsen vil yte sitt ytterste for å gi alle deltakerene en uforglemmelig festivalopplevelse.

– Hovedfokuset vårt er å få alle som ønsker en best mulig festivalopplevelse i alle ledd, også når det kommer til transport.

Hun påpeker at festivalledelsen vil sette opp alt vi kan av transport som er mulig, og supplerer med ekstrabåter så ofte de kan.

– Vi skal gjøre vårt ytterste for at alle får en fantastisk festival, og håper deltakerne har en dose forståelse og tålmodighet med seg, så går dette fint i år også, avslutter hun.

Les mer om transporttilbudet til og fra festivalen på trena.net.