Hopp til innhold

Frykter flere REC-ansatte sier opp

Narvik risikerer å miste både kompetanse og arbeidsplasser, sier rådgiver i Futurum, Kirstin Mobakken. Hun frykter konsekvensene av permitteringene ved REC.

REC vasker ned i Narvik

VASKER NED: REC-ansatte vasker ned på fabrikken i Narvik tidligere i sommer.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Rundt 190 ansatte i solcelleselskapet REC er permittert i Narvik. Permitteringene skulle i første omgang vare i tre måneder, men torsdag fikk flere av de ansatte i Narvik beskjed om at permisjonene er forlenget ut året.

Tillitsvalgt i REC i Narvik, Tommy Kristensen, frykter at flere av de ansatte vil si opp.

– Nå er det lett å miste håpet, sier tillitsvalgt Tommy Kristensen.

Selskapet som for få år siden var verdt 160 milliarder kroner på børsen, er nå verdt litt over ni milliarder kroner.

Frykter ringvirkninger

Kirstin Mobakken

DYSTERT: Seniorrådgiver i Futurum, Kirstin Mobakken, er redd for ringvirkningene av permitteringene.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

REC var med å støtte opp om teknologibyen Narvik, sier seniorrådgiver i Futurum, Kirstin Mobakken. Hun frykter for konsekvensene dersom de ansatte ved REC blir oppsagt.

– Jo lengre tid det går, jo mer usikkerhet blir det. Det blir usikkerhet både i lokalsamfunnet og ikke minst blant de som er permittert. Vi risikerer at de leter etter ny jobb, og da mister vi kompetansen dersom de får jobb utenfor kommunen. I neste omgang er det ofte slik at de er to, og hvis det er en familie som forlater er det gjerne flere bedrifter som blir berørt, sier Kisrstin Mobakken.

To fabrikker stengt i Porsgrunn

Siden juli har 700 ansatte ved solcelleprodusenten vært permittert i Narvik, Glomfjord og Porsgrunn. Torsdag ble det kjent at to av fire fabrikker i Porsgrunn holdes stengt fram til nyttår. Også i Narvik og Glomfjord forlenges permitteringene. Nøyaktig antall vil bli bestemt senere.

Usikker fremtid

Flere analytikere tror ikke de permitterte får komme tilbake til jobb.

– Jeg tror dessverre ikke det, slik konkurransebildet er i solindustrien akkurat for øyeblikket. Det er vanskelig å se, sier analytiker Preben Rasch-Olsen i meglerhuset Carnegie.

Han begrunner det med det høye lønnsnivået i Norge.

Tillitsvalgt Tommy Kristensen i Narvik tror ikke på spådommene. Men han sier at det er en stor belastning for de ansatte å leve med usikkerheten.

– Usikkerheten blir større. Folk lurer på om de orker dette lengre. Det er også et økonomisk spørsmål. Det er ikke rare greiene man får fra NAV, sier Tommy Kristensen.

REC i Narvik

STENGT: Er bommen ved REC i Narvik gått ned for siste gang?

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

River andre med seg

Underleverandørene til REC blir også rammet av den midlertidige stansen. En av de er Delikatessen i Narvik. Bedriften har kantinedriften for de ansatte ved REC i Narvik, og 2,5 årsverk er direkte knyttet til dette.

– Vi leverte mat til alle skiftene, hver dag sju dager i uka, sier daglig leder Jon Elling Berg i Delikatessen.

I dag er en av de ansatte omplassert, en er sykemeldt og en er permittert ved Delikatessen. Berg er bekymret for hvordan situasjonen blir over jul.

– Da må vi kanskje gå til oppsigelser.

Jon Elling Berg

MISTER OPPDRAG: Jon Elling Berg på Delikatessen i Narvik har kantinedriften for REC. De frykter to arbeidsplasser kan ryke ved Delikattesen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Teknologibyen svekkes

Narvik er en teknologiby, med Høgskolen i Narvik og flere andre teknologitunge bedrifter.

– Det at bedriften REC etablerte seg i Narvik var jo et løft, og var med og etablerte oppfatningen om at Narvik er teknologibyen. REC har betydd veldig mye for det teknologiske miljøet og forskningsmiljøet. Knoppskytingen har også blitt tydelig, sier Mobakken.

Tidligere denne måneden sa forskningstopp Terje Nordvåg i Norut til Dagens Næringsliv at han håpet et nytt kompetansensenter i Narvik, Center Solar Institute, ville være med og redde REC.

Center Solar Institute er en satsning som støttes av blant andre Norut, REC, Innotech Solar, Forskningsparken i Narvik og Siva. Nordland fylke og Høgskolen i Narvik er også med på laget.