Hopp til innhold

Ulovlig telting til Høyesterett

Friluftsmannen Arvid Jarl Hansen må betale 6000 kroner i bot for å ha latt teltet stå for lenge på samme sted i utmarka.

Arvid Jarl Hansen høster av naturen

Arvid Jarl Hansen må betale 6000 kroner i bot, eller sone 12 dager i fengsel for å ha hatt lavvoen stående i fjellområdet like under Okstindan i Hemnes.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

NRK Nordland har tidligere fortalt om ranværigen Arvid Jarl Hansen som slo opp lavvoen sin i fjellområdet mellom Rana og Hemnes.

Det hadde han gjort uforstyrret i 15 år, før grunneieren Statskog reagerte, og ga beskjed om at lavvoen var ulovlig oppsatt og ikke kunne stå i mer enn to døgn.

– Dommen sjokkerer meg

Saken endte i retten hvor Hansen til slutt ble frikjent i Rana Tingrett. Statsadvokaten anket imidlertid saken og i Hålogaland lagmannsrett ble 66-åringen dømt til å betale 6000 kroner i bot eller 12 dager i fengsel.

– Dommen sjokkerer meg. At man skal måtte søke for å sette opp en lavvo i høyfjellet finner jeg merkelig, sier Hansen til NRK.

Også Hansens advokat er overrasket over dommen.

– Dommen er oppsiktsvekkende. Den er uklar og knapp, og bygger på synsing og ikke fakta. Heller ikke i lagmannsretten var det ett eneste skriftlig bevis, og ikke én vitneforklaring utenom Statskog, som sa noe om «ulempe» for det alminnelige publikum, sier Arvid Jarl Hansens forsvarer, advokat Erling Moss til Rana Blad.

Brøt todagersregelen

Erling Moss, advokat

Erling Moss ber Statsskog finne frem til bremsene.

Foto: Frank Nygård / NRK

Hansen er altså dømt for å ha brutt den såkalte todagersregelen. I friluftsloven heter det: «Rasting eller telting må ikke skje når det kan medføre nevneverdig skade på ungskog, eller skogforyngelsesfelt......Telting eller annet opphold er ikke tillatt i mer enn 2 døgn om gangen uten eierens eller brukerens samtykke».

– Jeg finner ingen god begrunnelse. Jeg har ikke gjort noe galt det er ingen som har klaget, sier Hansen.

Advokat Moss forstår også lite.

– Todagersregelen gjelder ikke i høyfjellet eller langt fra sted hvor du kan sjenere folk. Det er ikke registrert en eneste klage. Statskog burde ha tenkt seg om. Av og til er det bedre å lete etter bremsene, enn å lete etter gasspedalen, sier han.

– En prinsipiell sak

Hos Statskog er oppfattelsen av situasjonen en ganske annen.

– Dette er en prinsipiell sak. Det er ikke sånn at vi ikke vil at folk skal få slå opp telt i utmark. Poenget her er at Hansen har etablert en fast leir, med en stor lavvo og masse tilbehør, som har stått der i flere år, sier regionsjef i Helgeland-Statskog Wenche Hjelmseth.

Hun mener Hansen og hans advokat misforstår friluftsloven.

– De fleste som kjenner friluftsloven er nok ikke enig i deres tolkning. Hansen har beslaglagt et stort område, som han aldri rydder. Vi har bedt om at han rydder flere ganger, men det har ikke skjedd, fortsetter hun.

Vurderer anke

Arvid Jarl Hansen vurderer uansett nå å anke til Høyesterett.

– Jeg har ikke bestemt meg, men folk sier til meg at jeg er forpliktet til å følge denne saken videre. Sannsynligvis så ender vel dette med en anke, sier 66-åringen.

Video LAVOLOV-070910-NO-190846-SI_NO.mp4