Hopp til innhold

Se sauen føde sitt aller første lam

Det er ikke mange forunt å oppleve lamming på ordentlig. Men her kan du se video av et lam som blir født i Saltdal.

Video Lamming i Saltdal

Lamming på Drageid i Saltdal. Per Arne Knædal hjelper til.

Sauebonde Per Arne Knædal gleder seg over å få være «jordmor » for sauen på gården i Saltdal. Hvert år på denne tida kommer det nydelige lam til verden, og da må bonden følge godt med og se til dyrene ofte i tilfelle fødselen setter i gang.

– Av og til må vi hjelpe litt til, sier Per Arne Knædal.

Trillingfødsel

En av sauene fikk trillinger, men det er ikke så greit for moren. For hun har bare to spener. Derfor blir et av lammene «adoptert »bort.

Sauen som lammer for første gang skal bare ha et lam, det har Knædal sjekket på ultralyd. Derfor blir denne sauen valgt ut til å være mor for adoptivlammet.

Nyfødte lam

De to lammene er «stesøsken».

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Trillinglammet blir vasket med saltvann like etter at det er født. Når det andre lammet kommer til vel en times tid senere, legges det oppå det første lammet. Slik blandes luktene, og sjansen for at sauen skal ta til seg «adoptivlammet» øker.

– Det tar bare noen minutter etter at lammet er født, så er det på føttene, sier Knædal.

Tre bjørner i området

Men lammene går en usikker fremtid i møte. Om kort tid sendes dyrene på beite, og bøndene frykter at lammene skal bli tatt av rovdyr.

Frykten til bøndene kan være begrunnet. På kort tid er det sett tre bjørner i området. Det er også gaupe, jerv og andre rovdyr i fjellet, som alltid er ute etter litt mat.

Bøndene mener at Direktoratet for Naturforvaltning ikke gjør jobben sin.

– Vi har alt for mye rovdyr. Direktoratet for Naturforvaltning tar ikke ut overskuddet av rovdyr. De bare freder, og da blir det for mange. Rovdyrene skal jo ha mat. Og de har jo bare tamme beitedyr å leve av. Så jobben som Direktoratet gjør er alt for dårlig, sier sauebonde Ingvar Ramsvik i Saltdal.

Forstår frustrasjonen

Rovviltnemnda i Nordland er kjent med frustrasjonen til både saue-og reineierne.

– Vi mener at den registreringen som gjøres i dag hvor man teller antall ynglinger, ikke gir det korrekte bildet. Man bør heller få på plass en ordning hvor man teller antall individer ut fra DNA-tester og obsrvasjoner, sier nestleder i rovviltnemnda i Nordland, Dagfinn Olsen(FrP).

Han forteller at to ynglinger med bjørn tilsvarer 60 bjørn, og at de har gitt innspill til myndighetene om deres syn i saken.

– Forhåpentligvis vil det nye rovdyrforliket gi oss lavere måltall, deriblant null bjørn, sier Olsen.

Nyfødt lam

Det nyfødte lammet er på bena kort tid etter fødselen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK