Hopp til innhold

Stenger område for blåkveitefiske

Et område sørvest for Trænadjupet i Nordland blir i år stengt for fiske etter blåkveite. Årsaken er faren for høye verdier av fremmedstoffer og hensynet til forutsigbarhet for fiskerne.

Hvaal, Morten

Dette området skal stenges for blåkveitefiske.

Foto: Hvaal, Morten / SCANPIX

I 2010 ble det frarådet å fiske etter blåkveite i enkelte områder på grunn av faren for at øvre grenseverdi for dioksiner og dioksinlike PCB’er kunne overskrides.

Ønsker regulering

Næringen ga i fjor uttrykk for at det er viktig med forutsigbarhet for fiskerne. Derfor ønsker de at områder, hvis nødvendig, blir stengt ved hjelp av reguleringer.

– De fremmedstoffene er av de som EU har prioritert de siste årene. Det har vært stort fokus på dette, og nye grenseverdier er satt. Det er behov for å begrense inntaket av dette, sier Amund Måge i Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning til NRK.no.

En arbeidsgruppe med medlemmer fra Mattilsynet, Havforskningsinstituttet, NIFES og Fiskeridirektoratet har foran årets blåkveitefiske vurdert tiltak. Rapport fra arbeidsgruppen har vært på høring i næringen.

Nye prøver neste år

Til grunn for beslutningen om å stenge, ligger data fra basisundersøkelsen fra 2008 samt nye data som var klare i mai 2011. Havforskningsinstituttet har innhentet prøver av blåkveite, som NIFES har analysert.

– I det området som nå blir stengt, kan vi ikke garantere at verdiene av fremmedstoffer ikke er over grensen. Det er en risikovurdering. Vi må hindre at slik fisk kommer på markedet, sier Måge.

Resultatene fra årets undersøkelser viser lavere verdier enn det som ble funnet i 2006 til 2008. Men på grunn av manglende data fra ett av prøveområdene, bør man unngå å fiske der.

Før neste års blåkveitefiske vil det bli tatt nye kontrollprøver også av dette området.

Kart over område stengt for fiske etter blåkveite 2011

Kart over område stengt for fiske etter blåkveite i 2011.

Foto: Fiskeridirektoratet