Hopp til innhold

Nordland Offshore Race 2011 igang

I skikkelig ruskevær satte seilbåtene ut fra Bodø i dag. 20 båter skal kappseile til Værøy og tilbake. – Dette blir en kraftprøve!

Video e2416340-5eb4-4589-a029-84bbc93c2480.JPG

VIDEO: Fra NRKs kontorvindu var utsikten til startstreken upåklagelig. Før start prøvde båtene å få beste startposisjon før startskuddet, som skremte fotografen litte grann.

I formiddag gikk startskuddet for en av landsdelens store taktiske styrkeprøver. Den byr på slit, kulde, sjøsprøyt og søvnmangel. 20 seilbåter fra Tromsø i nord til Sandnessjøen i sør er i gang med Nordland Offshore Race 2011 som går fra Bodø til Værøy og tilbake.

Over 100 nautiske mil skal seiles og været er ikke ventet å bli det beste.

– Starten har mye å si, og de må beregne hvordan de kan passere målstreken når startskuddet går. Det er vanskelig å beregne hvordan man kan få best mulig vind, sier Britt Nyland Gustavsen i Bodø Seilforening.

Ett døgn med slit

Britt Nyland Gustavsen

Britt Nyland Gustavsen og Gunnar Jørgensen i Bodø Seilforening.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Tomannsregattaen er den syvende i rekken og er en krevende øvelse. I år må Gustavsen stå på land fordi hun venter en liten seiler i oktober, men hun følger spent med på seilasen.

– Det vil ta i underkant av ett døgn for de raskeste. Det er en skikkelig kraftprøve de nå er ute på. Været i år er det verste som har vært de syv årene vi har holdt på, sier hun.

Seilbåtene la seg godt over på siden i vinden, og Gustavsen peker på at det er viktig å holde seg fast.

– Det kan være veldig farlig å falle over bord eller å få bommen i hodet, så det er viktig å følge med. I tillegg må seilerne forholde seg til internasjonale kappseilingsregler. Hvis noen gjør en feil, kan det straffes, sier hun.

Gunnar Jørgensen, Nordland Offshore Race 2011

Gunnar Jørgensen sørget for et skikkelig startsmell, og fikk æren av å skremme vannet av fotografen.

Foto: Knut Haarvik / NRK