Hopp til innhold

Vanskelig å holde bestanden nede

Direktoratet for naturforvaltning sliter med å begrense den norske jervbestanden. I løpet av året kan den bli dobbelt så stor som det Stortinget har bestemt.

Jerv

TATT I HELGA: Dette er en av jervene som ble skutt i Rana i helga.

Foto: Geir Heggmo / Statens Naturoppsyn

I Nordland jaktes det nå med helikopter og man avliver tisper med unger i hiet for å bremse veksten.

– Det er problematisk at jervbestanden vokser til tross for at vi har en relativt effektiv jakt og at Direktoratet for naturforvaltning (DN) tillater skadefelling og uttak av tisper med unger i hi, sier seniorrådgiver i DN, Susanne Hanssen.

I løpet av årets jaktsesong ble det kun felt 47 av totalt 119 jerv det er gitt lisens på. Direktoratet for naturforvaltning ser seg derfor nødt til å iverksette ekstra tiltak for å holde jervbestanden nede.

– Jegerne har tatt ut under halvparten, og vi ser at det ikke er nok for å regulere jervbestanden, sier Hanssen.

Seks jerv avlivet i Rana

Så langt i år er 48 dyr felt i såkalte ekstraordinære uttak ved helikopterjakt og avliving av jervetisper med unger i hi. I helga ble seks jerv skutt og avlivet i Rana i Nordland.

– Det var en ganske effektiv tur og lett å finne spor etter jerven i fjellet. To voksne jerv ble bedøvd fra helikopter og avlivet, og ei tispe med tre unger ble avlivet i hiet, sier Vegard Pedersen i Statens naturoppsyn. (SNO)

Hiuttak

Statens naturoppsyn henter ut jerv fra hiet i beiteområdet i Rana.

Foto: Geir Heggmo / Statens naturoppsyn

Fellingen fant sted i kalvingsområdet til Ildgruben reinbeitedistrikt.

– Her har vi funnet rein som vi kan bekrefte at er drept av jerv de siste dagene, sier Pedersen.

Helikopterjakten på jerv fortsetter nå i Vefsn og nedover mot fylkesgrensen til Nord-Trøndelag i kalvingsområdene til to andre reinbeitedistrikt.

Tar mye dyr på beite

Problemet med en økende jervbestand er at den må ha mat, og at maten ofte blir husdyr eller rein på beite.

Spor etter jerv

Spor etter jervetispe med tre unger.

Foto: Geir Heggmo / Statens naturoppsyn

Ifølge Direktoratets egne tall har jerveskadene økt i Nordland de siste årene. Både tap av rein og sau har økt. I 2009/2010 ble 985 rein erstattet som tapt til jerv, mens det ble erstattet 1497 sau og lam.

Bestandsmålet i Nordland er på ti hi årlig. Vegard Pedersen i SO mener Nordland har omtrent samme bestandsnivå som i fjor.

– Til nå har vi funnet ni hi, der jerven har valper, og dette tyder på at bestanden i Nordland holder seg på samme nivå som i fjor. Da registrerte vi elleve tisper med valper, sier Pedersen.

Kan få en dobling av bestanden

Stortinget har satt et bestandsmål der 39 tisper skal få unger hvert år. Men de tre siste årene (2008-2010) er det registrert henholdsvis 51, 53 og 66 ynglinger av jerv på landsbasis. Fortsetter veksten i dette tempoet vil bestanden være om lag dobbelt så stor som politikerne ønsker i løpet av året.

– Veksten i jervebestanden er størst i Troms, Finnmark, Nordland og Midt-Norge. Da særlig inn mot svenskegrensen, sier Susanne Hanssen i DN.

Hanssen tør ikke spå om veksten i bestanden vil fortsette eller stoppe opp.

– Det er utrolig vanskelig å si før vi har fått årets tall fra jervtellingen som avsluttes i løpet av sommeren, sier Hanssen.