Hopp til innhold

Smellen kommer i januar

Folk stresser seg syke før jul. Særlig kvinner. I januar kommer smellen, advarer helsepersonell.

Julestress

HELSEFARLIG: Førjulsstress er farlig for helsa, på nyåret får mange kvinner en kjempesmell, advarer helsepersonell.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Stresset som mange opplever før jul er direkte helsefarlig. Det er særlig kvinner som kjører på med full trøkk, og prisen må de kanskje betale i januar. Osteopat og fysioterapaut Thomas Nilsen sier at mange avbestiller behandlingtimen sin i desember på grunn av tidsnød.

Kjempesmell på nyåret

– Etter jul er folk i dårligere stand enn før jul. For nå går de på høygir og kroppen produserer masse stresshormoner som skal sørge for at de kommer seg gjennom jula. Og så går de på en kjempesmell på nyåret, sier Thomas Nilsen.

Han er utdannet til å se hele mennesket under ett. Både han og andre fysioterapeuter og leger vi har snakket med bekrefter at det er mange som sliter seg ut på juleforberdelsene.

Ikke tid til å snakke med oss

Det bekrefter også en rundspørring vi gjorde blant folk på gata i Bodø. Flere innrømte at de var stresset og de hadde heller ikke tid til å snakke med oss. - Nei, jeg har det litt for travelt, var svaret vi som ofte fikk.

Førjulsstresset fører da også til ubehag som hodepine og nakkesmerter, som følge av alt for høye skuldre og at folk glemmer å puste med magen.

– Problemer med fordøyelsen er også et kjent utslag av at folk ikke tar det tilstrekkelig med ro, sier Thomas Nilsen.