Hopp til innhold

Desperat havørn la på svøm

– Den kavet og bakset i sjøen, og vi var helt sikker på at den skulle drukne. Men plutselig la havørna på svøm, forteller Ilone Giske, som filmet svømmeturen i Nappstraumen.

Video Svømmende ørn?

Først kaver ørna desperat i sjøen, deretter legger den målbevisst på svøm - inn mot land.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Svømmeinstruktøren fra Haug i Lofoten trodde ikke sine egne øyne da hun så havørna skyve fram vingene og ta noen kraftige svømmetak.

– Også butterfly-svømming da. Kanskje jeg kan bruke ørnefilmen i en reklame. «Vi lærer alle å svømme», ler hun.

Som vi ser på filmen svømmer ørna de 20-30 meterne inn til land, flakser med vingene og flyr opp på en stein.

– Der setter hun seg til fjærene tørker. I kulda her ute tok det litt tid. Men til slutt lettet den på vingene og fløy sin vei, forteller Ilone Giske til NRK.no.

Sild i massevis

Det var mandag i 14-tida at Ilone, som fra vinduet på arbeidsplassen Arctic Harvest kan følge byggingen av den nye Lilleiede Marina. Her er masse snekkere og andre arbeidere i full sving. I tillegg kryr det av fiskere i området, som nyter godt av de rike sildeforekomstene i Nappstraumen.

– Det er så mye sild at folk kan hente seg middag med håv fra kaikanten. Men silda tiltrekker seg også mange havørner, forteller hun.

– Det var ni ørner her i går. Og alle ble mett for å si det sånn. Men så var det en ørn som ikke klarte å lette, og ble liggende å kave i sjøen. Noen ringte en fisker med båt, som kunne berge den fra drukningsdøden. Men før vi kom så langt la den altså på svøm. Det var flere erfarne fiskere til stede, og ingen av dem hadde noen gang sett en svømmende havørn.

Her letter havørna etter svømmeturen i Nappstraumen

Her letter havørna etter svømmeturen i Nappstraumen

Foto: Ilone Giske

– Det var veldig spesielt. Vi ble alle stående å måpe mens vi fulgte spent med. Ville den klare det? Jeg har alltid trodd at dersom ørna først ble liggende i havet, betyr det den visse død, forteller Ilone Giske.

– Mange ørner dør

Og det kan det gjøre. Men noen ørner er litt smartere og erfarne enn andre, ifølge ørneekspert Aasmund Gylseth i Steigen. I 30 år har han kartlagt og ringmerket havørn i nordlandskommunen.

– At ørner svømmer, eller bakser seg framover i sjøen, skjer nå og da, men vanlig er det ikke. Mange ørner som havner i sjøen er fortapt, og drukner, sier han.

I løpet av disse årene har han sett noen ørner som har klart å berge livet ved å legge på svøm.

Gammelørn

Den svømmende ørna hviler ut mens fjærene tørker

Den svømmende ørna hviler ut mens fjærene tørker.

Foto: Ilone Giske

– Men jeg har aldri hørt at noen har klart å fest det til film, sier Gylseth til NRK.no.

Han tror nok svømme-ørna i Lofoten er ei ung og uerfaren ørn.

– Du ser det på fargen på fjærene at det er ei ung ørn. Unge ørner synker når de blir våte. De greier ikke å få luft under vingene igjen, blir liggende i sjøen. Ørn har ikke fett i dunen slik som sjøfugler har, og fryser fort i hjel, sier Gylseth.

Kulde kan være fatalt

Dette kan også skje dersom ørna greier å berge seg i land.

– Nå om vinteren kan kulde bli fatalt. De kan ikke fly før fjærene tørker, og det kan holde hardt i kulden.

Gylseth finner endel døde ørner i skjærgården om våren.

– Det kan være ørner som har druknet på havet i løpet av vinteren.

Berget livet til svømmende ørn

Aasmund Gylseth merker havørn-unger i Steigen

Aasmund Gylseth har merket havørnunger i Steigen i over 30 år.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Det finnes flere eksempler på havørnas sterke overlevelsesinnstinkt. Aasmund Gylseth forteller om ørner i nød som har tatt imot hjelp fra fiskere.

Det opplevde også Torbjørn Gjerde, da han var fisker på 90-tallet.

– Ei ørn hadde falt i havet på Hamarøygrunnen, svært langt fra land. Den begynte med en gang å bakse med vingene, som om den svømte. Da vi nærmet oss med skøyta, la den om kursen og svømte rett mot oss.

Gjerde og kollegene kastet ut en kveitekrok, som ørna grep fatt i med klørne.

– Deretter løftet vi ørna opp i båten. Vi sprang unna, for både ørna og de skarpe klørne var fryktinngytende. Ørna så seg rundt og hoppet opp i garndungen. Der ble den sittende en stund før den forflyttet seg bak i båten.

Men der kunne den ikke bli sittende, for fiskerne hadde en jobb å gjøre.

– Vi måtte jage den litt fram og tilbake i båten, men den ble ombord i et par timer. Da var fjærprakten tørr nok til at den kunne lette. En fantastisk opplevelse, forteller Gjerde.