Hopp til innhold

Solheim avlyser tur til Lurøy

Bjørn Økern ville diskutere vindmølleparken på Sleneset med miljøministeren, men Erik Solheim avlyste besøket på Lurøy fordi han var redd han ikke fikk se hubro.

Erik Solheim og en hubro

AVLYSER: Erik Solheim avlyser turen til Lurøy - han frykter at han ikke får sett hubroen som planlagt. - Helt uforståelig, mener Bjørn Økern.

- Det er svært skuffende at miljøministeren avlyser besøket til Lurøy fordi han ikke tror han får sett hubro, sier Bjørn Økern som mener begrunnelsen er hårreisende.

Bjørn Økern

OPPGITT: Bjørn Økern rister på hodet etter at Erik Solheim avlyser turen til Lurøy.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Han er leder i motvind.org - en organisasjon som kjemper mot en ny vindmøllepark på Sleneset. De mener vindmøllene vil få negative konsekvenser for økosystemet i området.

Økern har i lang tid sett fram til å møte Erik Solheim for å si sin hjertens mening om hvor galt det blir med en vindmøllepark i Lurøy. Nå får han ikke sjansen.

- Helt uforståelig

I en mail til Økern skriver departemtent at Solheim ikke kommer fordi sansynligheten for å få se hubroen er for liten og fordi slåttonna er over på kulturminneøya Dyrøy.

Det får vindmøllemotstanderen til å riste på hodet.

– Det er helt uforståelig. De sier at slåttonna er over, og den skulle de gjerne vært med på, men slåttonna har alltid vært over i september, så det er ikke noe nytt. At hubroen ikke er synlig er også feil. Hubroen driver nå flytrening med ungene sine, sier Økern.

– Miljøvernministeren må ha noen veldig dårlige rådgivere. Dette er noen temmelig absurde grunner, fortsetter han.

(artikkelen fortsetter under)

Hubro

Hubro er den største ugla i hele Europa.

Foto: Per Ole Halvorsen

Kommer neste år

Ministeren skal istedet komme til neste år - blant annet for å høre hubroen - men da kan vindmøllesaken allerede være avgjort. Økern tror det er en årsak til at ministeren ikke kommer nå.

– Vi tror faktisk det er en annen begrunnelse som ligger bak. Det har vært nokså sterk lobbyvirksomhet fra utbygger og kommunen. Det skulle ikke forundre meg og de har intensivert sin lobbyvirksomhet når dette besøket ble kjent, og fått stoppet det, sier Økern.

- Vi er redd for at NNV og Nordnorsk-vindkraft får konsesjon før neste år.

Ikke bare vindmøller

Men i Miljøverndepartementet forsikrer de at ingen har drevet lobbyvirksomhet for å få stoppet miljøvernministerens besøk i Lurøy. Turen har mange flere formål enn å diskutere vindmøller, forklarer kommunikasjonssjef Jon Berg.

- Vi må vurdere hans gjøremål fra time til time. Vi ble først nå klar over usikkerheten til å se hubroen.

Lurer du på hvordan hubroen ser ut? Få svaret i videoen her:

Video Hubro