Hopp til innhold

Nekter å lade ubåter i nord

Kystvakta på Sortland har ladestasjon for ubåter, men denne vil ikke Sjøforsvaret bruke. De sender heller ubåtene fra Barentshavet til Bergen for lading.

KNM Utstein

I dag reiser ubåtene på tokt i nord helt til Bergen for å lades opp.

Foto: Forsvaret

Samtidig som de norske ubåtene har fått beskjed om å øve mer i Nord-Norge, mangler de viktige støttefunksjoner på land.

Stortinget vedtok våren 2008 at ubåtbasen Olavsvern i Tromsø skulle legges ned. Norske og allierte ubåter må dermed gå helt til Haakonsvern i Bergen for reparasjoner og vedlikehold.

– Vi har ladestasjon

Nå sier Kystvakta på Sortland at de har ladestasjon for ubåter, men denne vil ikke Sjøforsvaret bruke. De sender heller ubåtene fra Barentshavet til Bergen for å lade etter at Olavsvern i Tromsø ble nedlagt for ett år siden.

Sjøforsvaret mener at ladestasjonen på Sortland er ubrukelig, men dette avviser Kystvakta.

– Sist det var en ubåt og ladet her fungerte utstyret helt utmerket. Og vi har flere ganger gitt beskjed om at dette anlegget finnes på Sortland, sier teknisk sjef i KV Nord, Steinar Henriksen til NRK.

Vil heller ha anlegg i Ramsund

Kystvakta

HAR LADESTASJON: Kystvaktbasen på Sortland.

Foto: Erik Veigård / Scanpix

For to uker siden uttalte forsvarsminister Grethe Faremo at det burde bygges et ladeanlegg for ubåter i Ramsund i Tjeldsund kommune.

Forsvardepartementet vil ikke kommentere om de kjenner til at det allerede eksisterer et slikt anlegg ved basen på Sortland, og henviser til den militære delen av Forsvaret. Informasjonssjef Per Rostad i Sjøforsvaret mener ladestasjonen ved kystvaktbasen på Sortland er ubrukelig.

– Teknologien som ligger til grunn for ladestasjonen er utdatert, sier han.