Hopp til innhold

- Blir stående for lenge på bakken

Beredskapen ved luftambulansen er i perioder svekket. Årsaken er at redningshelikoptrene blir stående for lenge på bakken når de leverer pasienter hevder lederen i luftambulansetjenesten.

Redningsaksjon av 330-skvadronen

I AKSJON: Her er 330-skvadronen og Sea King-helikopteret i bruk, men luftambulansetjnesten mener helikoptrene blir stående for mye på bakken.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Mange steder i landet må Sea King-helikopter lande langt unna sykehuset, og dersom ikke sykehuset kan sende personell til å hente pasienten, så blir helikopteret oppholdt unødvendig lenge på bakken, sier daglig leder Øyvind Juell i luftambulansetjenesten.

- Det er klart at det er frustrerende for en lege som hører at det er et nytt oppdrag på gang, men så er han opptatt med en pasient som han kunne fått overlevert til andre, sier Juell.

Kan ikke lande ved alle sykehus

Luftambulansetjenesten har nå varslet de regionale helseforetakene om problemet, som oppstår når de store Sea King-helikoptrene ikke har tilgjengelig landingsplass ved sykehuset.


- Det er slettes ikke alle sykehusene i landet som har mulighet til å ta i mot Sea King-helikopter og dermed må de lande et annet sted.

- Da er man avhengig av biltransport inn til sykehuset. I sånne situasjoner kan det oppstå konflikter, fordi det ikke er kompetent personale til å ta seg av pasienten.

Problem i Bergen og Trondheim

Problemet er størst i forbindelse med landing ved sykehus med spesialfunksjoner, som i Bergen og Trondheim. Men stadig flere ambulanseoppdrag for Sea King-redningshelikopter gjør at Juell nå ber alle landets regionale helseforetak ta tak i dette.


- Med bakgrunn i at det har vært en stor økning i antall luftambulanseoppdrag med helikopter så er det naturlig at vi skjerper inn dette.