Hopp til innhold

- Dårligere psykiatri i nord

Psykiatriske pasienter i Nord-Norge får et dårligere behandlingstilbud enn i resten av landet. Det mener Nordland legeforening.

Barn og unge i psykiatrien

PSYKIATRI: Den norske legeforening mener at pasienter i Nord-Norge ikke får like god behandling som i sør.

Foto: colourbox.com

For tida står 42 legestillinger ledige i psykiatrien i Nord-Norge, og mange fastleger lar derfor være å henvise pasienter videre.

Denne uka arrangeres landsmøtet i den Norske legeforening i Bodø. Her deltar 250 leger. På møtet blir situasjonen i psykiatrien tema.

- Jeg tror at vi må ta det opp i enhver anledning vi har mulighet til å påvirke, dette er en slik anledning. Vi håper vi blir hørt og vi skal tvinge de til å høre, sier leder Kirsten Toft i Nordland legeforening.

Mange ledige stillinger

Toft er bekymra over at psykiatriske pasienter nordpå ikke får god nok spesialisthjelp.

Det er særlig de 14 distriktspsykiatriske sentrene i Nord-Norge som mangler spesialister. Tall fra Helse Nord viser at 23 overlegestillinger står ubesatt, i tillegg til 19 assistentlegestillinger.

- Jeg synes at dette er veldig alvorlig og dette rammer hele helsevesenet. Dette er en stor gruppe pasienter som har plager som innvirker på livet og familien.

Dette gjør at psykisk syke pasienter i nord ikke får et likeverdig tilbud med resten av landet, mener Nordland legeforening. De mener at regjeringas psykiatrisatsing bare forsterker forskjellene.

- Jeg tror at det at det har kommet nye og spennende jobbmuligheter i sør vil utvanne miljøet i nord og i distriktene. Derfor er det viktig å ta tak i både for Helse Nord og nasjonalt, for det nå jobbes med rekruttering på nasjonalt nivå, sier Toft til NRK.