Hopp til innhold

Vil skyte mer jerv og gaupe

Rovviltnemnda vil skyte mer jerv og gaupe. Men det mener miljøvernerne er lite oppfinnsomt.

To gauper skutt i Evenes i Nordland

GAUPER: Disse to gaupene ble skutt i Evenes tidligere i vinter. Nå vil rovviltnemnda ha mer jakt.

Foto: Tone Elvebakk

- Problemene med rovdyr er så store i flere nordlandskommuner at det må skytes mer av disse rovdyrene. Antallet jerv og gaupe må reduseres kraftig i disse områdene, av hensyn til sauenæringa, sier leder i rovviltnemnda Ann-Hege Lervåg (Sp).

- For tapene var så store i fjor og observasjoner som er gjort av rovdyr er så store at det er fare for store skader i kommende sesong.

Frykter beitenekt

Rovdyrplagen er stor i Meløy, Rødøy, Hemnes og Ballangen, mener rovviltnemda i Nordland. I februar åpnet nemnda for jakt, men dette ble stoppet av Miljøverndepartementet. Nå frykter rovviltnemnda frykter er at Mattilsynet skal nekte sauene å gå på beite i sommer på grunn av frykt for store rovdyr tap.

LES OGSÅ: Skjøt to gauper på samme dag

LES OGSÅ: Gaupa herjer i rovdyrfri sone


Nå ønsker nemnda å ha ei ekstraordinær jakt på jerv i Meløy, Rødøy og Ballangen, og jakt på gaupe i Hemnes, Meløy og Rødøy. For bestandsmålet er nådd for gaupe mener Lervåg.

- Driver ikke dank

- Når det gjelder gaupe så når vi bestandsmålet, når det gjelder jerv så gjorde vi ikke det i fjor. Men dna-analysene som er gjort i fjor viser at vi har 62 dyr, 31 er tisper.

Ann-Hege Lervåg

VIL HA MER JAKT: Ann-Hege Lervåg (Sp) i rovviltnemnda vil skyte mer jerv og gaupe.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

- Og tispene driver ikke dank, de yngler.


I miljøorganisasjonen WWF Norge er man meget skeptisk til at man ønsker å skyte mer jerv og gaupe.

- For WWF Norge er ikke skyting av rovdyr et forebyggende tiltak. Vi mener at det er andre tiltak bør benyttes først. Og nå har det vist seg at det har vært en stor nedgang i antall tapte sau siden i fjor.

- Det skyldes blant annet at det har blitt satt opp gjerder og tidlig nedsanking fra beite, sier rådgiver Christian Pedersen.