Hopp til innhold

Skjøt to gauper på samme dag

Fredag greide et jaktlag å skyte to gauper på Tjeldøya.

To gauper skutt i Evenes i Nordland

GAUPE SKUTT: Disse to gaupene ble skutt i Evenes i februar.

Foto: Tone Elvebakk

- Jakta starta med at vi gikk og leita etter spor. Vi fant spor etter to dyr tidlig på formiddagen fredag. Da satte vi ut poster og fikk en mann bak sporet, forteller jeger Ernst Ketil Eriksen.

Reineiere og sauebonder på Tjeldøya i Tjeldsund kommune har vært plaget av store rovvilttap i vinter. Reineier Anders Huva har funnet 26 rein drept av jerv siden i desember, i et område som egentlig skal være rovdyrfritt.

Rovdyrfritt

LES OGSÅ: Hunngaupe skutt på Tjeldøya

Forrige fredag ble det skutt ei gaupe i området og denne uka ble det gitt ny fellingstillatelse. Det resulterte i to gauper fredag.

- Jaktleder Anders Huva kom seg bak og fulgte sporene. Og så fikk vi skutt den ene rundt klokka to og den andre rundt klokka fem, forteller Eriksen til NRK.

Gaupebestanden i Norge har vokst de siste årene. Beregninger viser at bestanden nå teller mellom 429 og 452 dyr, skriver Rovviltportalen.no. Gaupebestanden ligger også over bestandsmålet som Stortinget har satt om 65 årlige ynglinger.

LES OGSÅ: Gaupa herjer i rovdyrfri sone

- På Tjeldøya er det nok mye gaupe. Forrige fredag ble det skutt ei gaupe og to nå. Men vi har spor etter flere gauper, så dette er nok et gaupe-eldorado.

Video nsps_upload_2009_1_23_7_37_22_0.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tre totalt for Eriksen

Eriksen var med på jakt i Evenes tidligere i vinter, det betyr at han nå har fått skutt tre gauper.

LES OGSÅ: Skjøt to gauper samtidig

- Det er vel slutt på flaksen nå. Det går vel 100 år til neste gang man får skutt gaupe.

- Er det noe spesielt med å skyte gaupe?

- Det er et vanskelig dyr å jakte på. Den går der verken elg eller rein går, den går på de vanskeligste stedene. Hun er en god klatrer.

- Men nå har vel jeg brukt opp flaksen min.