Hopp til innhold

- Norge er hele vår verden nå!

-Ingen andre land så på hva som skjedde i Gaza under de israleske angrepene, derfor ble vi omfavnet da vi kom som første pust fra verden utenfor. Det sa lege Mads Gilbert på en kulturdugnad i Lofoten i går.

Gaza-konsert i Svolvær

SAMMEN FOR GAZA: Legen Mads Gilbert, artistene Ismael Takroori og Lars Bremnes.

Foto: John Inge Johansen / NRK

En lokal støttegruppe for Gaza i Vågan arrangerte torsdag en kulturmønstring for å samle inn penger til blant annet et proteseverksted. Mats Gilbert og Lars Bremnes var der – og da hurtigruta la til kai kom Mari Boine innom på en snarvisitt.

I løpet av sitt foredag om arbeidet i Gaza, ble Gilbert avbrutt flere ganger av palestinere som bor i Svolvær. De så kjente ansikter på bildene han viste og de fikk se bilder fra sitt utbombede hjemsted.

Det ble en sterk opplevelse for mange av de nesten 200 som var møtt fram.

Ingen så

Israel Gaza Mats Gilbert presisjonsvåpen dreper sivile Mahmoud Mashharawi Brennpunkt

Mads Gilbert på Shifa-sykehuset i Gaza.

Foto: Media Town, bilder fra Brennpunkt-filmen.

- For befolkningen i Gaza var det en opplevelse av at ingen så dem i desperasjonen for å slippe unna israels bomber. Men området er avsperret – hermetisk lukket og befolket med 1,5 millioner innbyggere. Det skal godt gjøres å ikke ramme sivile i en militær konflikt der, sier Gilbert. Dessuten har jo de israelske militære sagt at 90 prosent av bombene treffer det de sikter på. Tapstallene blant sivile viser at israel bevisst har gått inn for å skade palestinere uten militær tilknytning, sa legen.

Skrev sang

Den etter hvert så kjente SMS-meldingen som Gilbert skrev, førte til at Lars Bremnes skrev en sang om bombingen av grønnsakmarkedet i Gaza by. Gilberts sms var en desperat handling sier han selv til NRK Nordland.

-Jeg visste ikke hva jeg kunne gjøre, så jeg skrev en tekstmelding som jeg sendte til noen få venner, sier Gilbert.

Les mer om sms'en fra Gaza her: Gilberts SMS

Resten er historie. Meldingen fikk et eget liv og ble sendt rundt og rundt i det norske mobilnettet. Etter dette fikk hele landets befolkning virkelig øynene opp for hva som skjedde ved middelhavets bredder.

Gilbert-effekten

Lastebilar i kø på den palestinske sida av Kerem-overgangen.

Lastebilar i kø på den palestinske sida av Kerem-overgangen.

Foto: EYAD BABA / AP

I følge Ny Tid, har Gilberts innsats ført til at Norges anseelse i den muslimske verden nå er på frammarsj. Norge har hatt stor troverdighet i Midt-Østen over flere år, noe som kom til uttrykk i at det ble mulig å inngå Oslo-avtalen med det berømte ”veikartet for fred”. Men så falt aktelsen av Norge etter bråket rundt Muhammed-tegningene. Nå er Gilbert-effekten i ferd med å endre holdningen, skriver tidsskriftet.

- Det er de lokale helsearbeiderne som er de virkelige heltene, sier Gilbert. De står på og er midt i begivhenhetene hele tiden. Akkurat nå er kanskje de afghanske og de palestinske legene de aller best drillede katastrofekirurger i hele verden.

Det er det viktigste av alt. Vi må gjøre det vi kan ved å vise solidaritet, for eksempel gjennom å støtte det lokale proteseverkstedet som lager nye muligheter for å bokstavelig talt få palestinerne på beina igjen, sier Gilbert.

Kulturmønstring

Ruiner gaza

Gaza i ruiner etter uker med israelsk krigføring.

Foto: JERRY LAMPEN / AP

Hensikten med arrangementet var todelt, forteller Toril Winther i arrangementskomiteen.

- Vi har samlet inn penger til et lokalt proteseverksted i Gaza, og vi ønsker i igjen få fokus på problemene i Gaza. De er slett ikke over selv om angrepsoffensiven fra Israel har blitt nedtonet.

Bare på inngangsbilletten ble det bidratt med i overkant av 20.000 kroner, i tillegg kommer donasjonene.

- Et av de lokale quizlagene som vanligvis er i sving på torsdager, har donert en stor del av premiepotten sin til saken og legger 2500 kroner på bordet, sier Winther.

Variert kveld

En miks av flere typer kulturuttrykk ble presentert på kaia i Svolvær i går. Musikalske innslag ved palestinske Ismael Takroori og samt flere lokale bidragsytere, ble blandet med diktlesning av blant annet skuespilleren Nils Utsi. Her kan du se noen av bildene som Gilbert har tatt under sitt opphold, og høre Lars Bremnes sang om ”Vegetable market”.

HØR: Lars Bremnes' melodi "Vegetable market"