Hopp til innhold

En hyllest til brødbakingen

Ikke alle som står med hendene fulle av mel og deig ser på bakingen av brød som noe som kan kalles kunst.

Brød
Foto: Scanpix

Men etter å ha sett filmen ”Alkymi”, ville nok de aller fleste få et litt annet syn på det som vi i flere tusen år har sett på som bare ren nødvendighet.

- Nå er kornet malt, og det ser ut som et fjellandskap her. For når en maler kornet, havner det ned i bakebollen som flotte topper. Når barna mine var små syntes de alltid det så ut som fjelltopper, smiler kunstneren som kom tilbake til Engeløy i Steigen i høst etter å ha tatt mastergrad i "Arts and Ecology" i Devon.

Mister kulturen

Eva Bakkeslett har laget filmen "Alkymi" som er en hyllest til brødbakingen.

Eva Bakkeslett fra Steigen hyller brødbaking.

Foto: Anneli Strand / NRK

Eva Bakkeslett vant nylig den Nord-Norske kunstutstillingens jurypris for sin video om nettopp brødbaking. Og det var da hun var i England at at hun virkelig fikk øynene opp for at kunsten med å bake sitt eget brød var på vei inn i glemmeboka.

- Det som slo meg i England var at de hadde mistet sin evne til å bake sitt eget brød. Det er stort sett ingen som har kunnskap om det lenger. Og det brødet du kjøper i butikken har svært få næringsstoffer og en konsistens som en sprettball dersom du klemmer det sammen. Jeg har vokst opp med både en bestemor, en mor og en far som baker sitt eget brød, og synes det er viktig å ta vare på det.

Juryens pris

Filmen "Alkymi" ble vinneren av juryens pris under den nordnorske kunstutstillingen. Det er ikke en film om hvordan en skal bake brød, men heller en vakker og mediativ hyllest til brødet. Fra sola modner kornet på åkeren, til deigen blir satt på benken hjemme og til brødet er ferdig stekt.

- Jeg har alltid vært opptatt og interessert i prosesser. Også denne prosessen som brødet har, den energien som opprinnelig kommer fra sola og som modner kornet som vi kverner til mel og baker brød av. Og til at vi mennesker henter vår energi fra brødet. I filmen har jeg grepet fatt i de sanselige øyeblikkene ved å bake. Det kjenne på rytmen og å høre på den lyden som blir til når deigen får lov til å heve seg, sier Eva Bakkeslett og etterligner den svampelyden som deigen lager når den hever seg i bollen.

For nær

Bakkeslett setter stor pris på at hennes film vant juryens pris.

- Det er kjempeartig å få den anerkjennelsen. Denne filmen har levd sitt liv utenfor Norge. Vi har ikke mistet så stor del av kulturen vår som de for eksempel har gjort i England, så kanskje den rett og slett blir litt for nær, slik at vi ikke ser den. Men det betyr mye at den får lov til å turnere i Nord-Norge, for det er der den hører til, sier hun.

Meditativ film

Filmen” Alkymi” er en film helt uten tale og viser på en vakker måte hvordan brødet blir til. Helt fra melet havner i bollen, til gjæren løses opp i vann og blandes med olje. Til du til slutt ser det rykende ferske brødet ligge på benken og får seg en liten klatt med honning på.

- Det er ingen ting som kan måle seg med det, smiler kunstneren.

For de som ønsker å se filmen ”Alkymi” vises den under Nordnorsken, som åpner på lørdag i Bodø Kunstforening, og turnerer siden på mange steder i Nord-Norge. Eller så kan du se den på Museum of Modern Art i New York 20. februar.