Hopp til innhold

Får 8,2 mill i rovdyrerstatning

Mens rovdyrtapene går ned på landsbasis, er det en økning i Nordland.

sauekadaver

ROVDYRMAT: Av de 7.597 sau og lam som søkes erstattet i 2008 er 222 sau og lam dokumentert drept av fredet rovvilt.

Foto: Audun Rossevatn, Statens Naturoppsyn

I Nordland utbetales det ca. 8,2 millioner kr i erstatning for 4.030 sau og lam som drept av fredet rovvilt.

For beitesesongen 2008 ble det søkt om erstatning for 7.597 sau og lam. Dette er en økning fra i fjor på 889 dyr.

Antall sau og lam som er dokumentert drept av fredet rovvilt av Statens naturoppsyn (SNO) har imidlertid gått ned. Av de 7.597 sau og lam som søkes erstattet i 2008 er 222 sau og lam dokumentert drept av fredet rovvilt, viser tall fra Fylkesmannen i Nordland.

Bjørnen tok flest

Bjørnen

TOK 72 LAM: Av de 222 dokumenterte sauetapene i Nordland, var det bamsefar som tok flest.

Foto: Nævra, Arne / Nævra, Arne

Av de 222 dokumenterte tapene til fredet rovvilt er flest sau registrert drept av bjørn (72 dok). Gaupe er registrert som dødsårsak på 64 sau og jerv på 63 sau, mens kongeørn er årsaken i 15 skadetilfeller. De resterende 8 dokumenterte er til uspesifisert fredet rovvilt. Antall kadaver undersøkt av SNO i år er på samme nivå som tidligere år (ca 700 kadaver).

Jerv

TOK 63 LAM: Jerven tok 63 lam i fjor.

Foto: Olav Åsland, Dyreparken

Samtidig med at jervebestanden i Nordland har gått ned, har det vært en økning i gaupebestanden. Antall kongeørn og bjørn i fylket antas å være på samme nivå som i tidligere år.

Fylkesmannen i Nordland har ut fra dette erstattet 4.030 sau og lam til fredet rovvilt. Ca 24 prosent erstattes til jerv, 25 prosent til gaupe, 11 prosent til bjørn, 6 prosent til kongeørn og 34 prosent til uspesifisert fredet rovvilt.

Gaupe jakter lam

TOK 64 LAM: Gaupe er registrert som dødsårsak på 64 sau i fjor.

Foto: Jostein Hunstad

De dokumenterte tapene til fredet rovvilt utgjør 5,5 prosent av totalt antall erstatta. Dette betyr at det for hvert kadaver som er dokumentert til fredet rovvilt blir erstattet ca 18 sau.

Kommuner som Vefsn, Rødøy, Leirfjord, Saltdal og Fauske har i år en relativt stor økning i tap sammenlignet med i fjor, mens kommunene Sortland, Rana, Hattfjelldal og Meløy har en merkbar reduksjon i tap sammenlignet med fjoråret.

Nedgang på landsbasis

Norske bønder har bare søkt om erstatning for drøyt 53.000 sauer i 2008. En spennende, men forventet nedgang, ifølge Direktoratet for naturforvaltning.
I 2007 ble det meldt inn tap på over 60.000 sau som følge av rovdyr i Norge, mens for 2008 er tallet nær 7.000 dyr lavere.

– Tallene er spennende. Nedgangen er stor, men også forventet. Flere tiltak har redusert tapene. Rovdyrsikre gjerder er ett av dem, dessuten er det tatt ut en del jerv, sier seniorrådgiver Morten Kjørstad i Direktoratet for naturforvaltning, som står bak statistikken, til VG.

Tre av fem lam

Bøndene får bare innvilget støtte for tre av fem sauer og lam de har meldt inn drept av ulv og andre rovdyr. Det medfører en utbetaling på 66,5 millioner kroner for 2008.

Det er fortsatt jerven som gjør størst skade på sau på landsbasis, og det er erstattet totalt 10 400 sau og lam som er drept av jerv i beitesesongen 2008, skriver direktoratet på sine hjemmesider.