Hopp til innhold

Frykter blodgiverne snur i døra

Blodbankene i Nord-Norge er verst i klassen viser en kontroll Helsetilsynet har gjennomført.

Frank Anders Haugli

FEIL VED BLODBANKENE: Blodbankene i Nord-Norge havnet på bunn da Helsetilsynet hadde storkontroll.

Foto: Helga Tunheim / NRK

- Nå vet vi jo fra før av at det ikke bestandig er lett å få blodgivere til å stille opp. Da hjelper det ikke på interessen at det avdekkes feil og mangler ved blodbankene i Norge.

Det sier Arvid Soelberg i Røde Kors Blodgiverforening.

Se video: Blodbanken bryter loven

- Alvorlige avvik

I dag kunne NRK fortelle at Helsetilsynet har funnet over 20 uregelmessigheter ved blodbanken ved blodbanken ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Les: Her er avvikslista

Enda verre stod det til ved blodbanken ved Universitetssykehuset i Tromsø. Også ved sykehuset i Hammerfest ble det funnet mange avvik.

Pasienter kan få feil blod

Og sykehusene i Nord-Norge i selskap med andre sykehus over hele landet, syv av ni sykehus har fått påpakning for drifta av blodbanken.

For Nordlandssykehuset dreier det seg om:

  • Sviktende kommunikasjon mellom avdelingene
  • Mangler system for opplæring av ansatte
  • Dårlige rutiner for merking av blod og manglede oppfølgning fra ledelsen.

Les: Dårlige rutiner i blodbanken

Helsetilsynet frykter at manglene i verste fall kan svekke sykehusets evne til å sikre at pasientene får blod av rett kvalitet, og føre til smitte fra blodgiver til pasient.

Direktøren i Helsetilsynet, Lars E. Hanssen oppsummerer det han mener er svært alvorlige funn.

- At der driver i strid med loven, at de ikke har et kvalitetssystem som ivaretar det ansvar ledelsen tar. Derfor kan ikke ledelsen være trygg på at det arbeidet ledelsen gjør er godt nok, sier Hanssen til NRK.

Harald Nesvik

MÅ RYDDE OPP: Leder i helsekomiteen på Stortinget, Harald T. Nesvik (FrP) krever at helseforetakene nå rydder opp.

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK

- Helt uakseptabelt

- Dette må det gjøres noe med umiddelbart for og uavhengig av hva dette vil koste. Man må ikke utsette pasienter for unødig risiko, sier lederen i helsekomiteen på Stortinget, Harald T. Nesvik (FrP).

Han krever at helseforetakene i Nord-Norge straks rydder opp i situasjonen for blodbankene, før det skjer alvorlige ulykker.

Frykter blodgiverne uteblir

Manglene ved blodbankene kan gjøre at pasienter i ytterste konsekvens får blod av feil kvalitet og at smitte blir overført mellom pasienter.

- Er det noe skepsis i forhold til blod, vil det gå ut over vårt vervearbeid. Men jeg tror ikke nødvendigvis det er blodgiverne som rammes. Normalt er det de som gir blod som kan bli skadelidende her, sier Soelberg til NRK.

Helsetilsynet presiserer at de ikke har fått rapporter om at pasienter har fått feil type blod, men at de ønsker å være føre var. Det er særlig ledelsen ved blodbankene og systemet for avvikskontroll som var svakt.

Både Nordlandssykehuset og Universitetssykehuset lover nå å rydde opp.

- Man skal alltid strebe etter forbedring selv om vi nå gjør en god jobb. Det vil alltid være noen avvik, men vi tar dem etter hvert, sier Bjørn Skogen, avdelingsoverlege ved blodbanken i Tromsø.

- Vi er både overrasket og skuffet over det vi fant ved de tre sykehusene i Nord-Norge, sier direktøren i Helsetilsynet, Lars E. Hanssen.