Hopp til innhold

- Tjuvjakt på jerv

Bønder tjuvjakter på jerv. Det påstår Miljøvernforbundet.

Jerv

JERV: Bøndene i Nordlang tjuvjakter på jerv mener Naturvernforbundet.

Foto: BBC

Det er bøndene som har skylda for at jerven i Nordland er borte. Det mener Miljøvernforbundet, for det umulig at jerven kan forsvinne i løpet av få år mener de.

Finner tegn på tjuvjakt

- Vi synes det er merkelig at jervebestanden nå nestern er på null. Det er noe rart som har skjedd, sier Ørjan Holm, regionleder i Miljøvernforbundet.

De siste femten årene har det aldri vært registrert færre ynglinger av jerv i Nordland enn i år. Statens Naturoppsyn (SNO) har undersøkt 58 jervlokaliteter, men de har bare funnet en jervunge.

Ørjan Holm i Miljøvernforbundet finner bare en forklaring.

- Vi har sterk mistanke om at det foregår tjuvjakt.

Hos SNO bekrefter de at de årlig finner tegn på ulovlig jakt.

- Vi ser spor i snøen etter scooterjakt, vi finner jervkadaver og vi finner feller, sier Vegar Pedersen i SNO.

Holm i Miljøvernforbundet mener det er enkelt å peke på de skyldige.

Rein- og sauenæringa

- Det er reindriftsnæringa og sauenæringa. Vi ser ingen andre som skal ha grunn til å jakte på jerv, sier Holm til NRK Nordland.

- Det er helt håpløst. At vi jakter på jerv ulovlig er bare tøv. Det foregår ikke ulovlig jakt på jerv, sier en oppgitt bonde Ingvar Ramsvik.

Han er leder i Nordland Sau og Geitalslag og vil ha seg frabedt å bli kalt snikskytter. Bonden viser til at jegerne så vidt klarer å ta ut jerven i løpet av den lovlige jakttiden.

Han får støtte av leder Ann- Christine Theodorsen i Nordland Bonde- og småbrukarlag.

- Holm kommer med alvorlige anklager mot en hel yrkesgruppe utan å ha bevis for det. Jeg er skuffet over at Miljøvernforbundet kommer med disse anklagene, sier hun.

Theodorsen mener det må vere logiske forklaringer på hvorfor man ikke har flere ynglinger i år.

- Jeg har snakket med miljøvernavdelingen hos fylkesmannen, og de sier at de forløpig ikke er bekymra over jervebestanden. De sier mellom annet at jerve-tispene ikke yngler hvert år, og det er naturlig stor variasjon, sier hun.

Bøndene mener naturoppsynet ikke har gjort en god nok registreringsjobb. Men Miljøvernforbundet mener tallene fra Naturoppsynet stemmer.

- Det skjer ulovlig jakt på rovdyr hvert år i Sverige. Hvorfor skal det da ikke skje i Norge?, spør Ørjan Holm i Miljøvernforbundet.

Ingen garanti

Lederen i Nordland Bonde- og Småbrukarlag, Ann- Christine Theodorsen sier at det ikke finnes garanti for at noen tar saken i egne hender.

- Jeg kan ikke garantere at noen ikke har tatt saken i egne hender, og prøvd å kvitte seg med jerven. Det vil alltid vere noen som gjør det i alle yrkesgrupper, sier hun.