Hopp til innhold

Fosterbarn følges ikke opp

Ingen vet helt hvordan det står til med 50 fosterbarn i Nordland.

Mor, far og barn - tegning
Foto: Scanpix / SCANPIX

I Nordland mangler 50 av totalt nærmere 400 fosterbarn en tilsynsfører som skal være en voksen person som barna kan betro seg til.

- Trenger flere enn fosterforeldrene

- Det er veldig viktig at ungene har en tredje person å snakke med. En som har som oppgave å følge med. For det er ikke bestandig lett å komme i et fosterhjem, sier Klara Sivertsen.

Bodøværingen har selv vært i fosterhjem mesteparten av sitt liv.

- Alle trenger et fast holdepunkt. Skjer det en omsorgssvikt i et fosterhjem, vil det være helt forferdelig. Ekstra ille er dersom du som trettenåring ikke har noen å fortelle det til, sier Sivertsen.

Klara Sivertsen var imidlertid heldig med sitt fosterhjem på Landegode som hun ble plassert i som 11-åring. Der fikk hun den tryggheten hun manglet tidlig i oppveksten.

Trond Gården, hos Fylkesmannen i Nordland
Foto: Anne Aase / NRK

- Svært alvorlig

- Alle barn har krav på en tilsynsfører, sier seksjonsleder Trond Gården hos Fylkesmannen i Nordland. Han skal føre tilsyn med om kommunene har en fullgod barnevernstjeneste.

- Det er alvorlig når barna ikke har en offentlig oppnevnt person som følger dem opp. Da kan man risikere at barna lever under forhold i fosterhjemmet som ikke er forsvarlig, sier Gården til NRK.

Han mener situasjonen ikke er tilfredsstillende i dag.

- I enkelte kommuner er det ikke lett å rekruttere tilstrekkelig med tilsynsførere. Når vi er på revisjoner i kommunene ber vi kommunene følge loven, for å unngå slike avvik, sier Gården.