Hopp til innhold

Må fjerne hemmelige flyfoto

Evenes kommune røpet "forsvarshemmeligheter" på internett.

Bilder av Evenes flystasjon

Faksimile; hovedflystasjon.no

Foto: Faksimile, hovedflystasjon.no

Nettsiden  www.hovedflystasjon.no har Evenes kommune brukt til å promotere flystasjonen  - som landets nye kampflybase.

På hjemmesiden har de også lagt ut flere svært detaljerte bilder av flyplassen. Bilder av flyhangerer, våpenverksted og diverse lagerbygninger. Mange av dem tatt fra luften.

Jardar Jensen fra Evenes. MMS-foto: Eivind Undrum Jacobsen.

Jardar Jensen (H forstår ikke kritikken.

Foto: MMS-foto: Eivind Undrum Jacobsen. / NRK

Sikkerhetsgraderte bilder

NRK Nordland var i dag i kontakt med Nasjonal Sikkerhetsmyndighet som ber Evenes kommune om å fjerne flere av bildene der.

- Vi har kontaktet ordfører Jardar Jensen å anbefalt han å fjerne endel av oversiktsbildene, sier avdelingsdirektør Christian Reusch til NRK Nordland.

- Det er restriksjoner for flyfoto av området da bildene kan inneholde informasjon som har sikkerhetsgradering. Vår vurdering gjelder oversiktsbildene, sier han.

- Vi vil forsikre oss at Evenes kommune følger våre ønsker, legger Reusch til.

- Ikke korrekte sitater

NRK Nordland har også vært i kontakt med infosjef Birgitte Frisch i Forsvarstaben. Hun reagerer både på bildebruk og bruk av sitater fra forsvarsjef Sverre Diesen.

" Forsvarsjef Sverre Diesen mener Evenes flystasjon er det operativt beste alternativet ", stod det inntil i går kveld på forsiden av kommunens info-side om flystasjonen. Teksten er nå endret.

- Dette var ikke korrekt. Det har jeg også meddelt ordfører Jardar Jensen i forrige uke, og han lovet å gjøre noe med det. Jeg ser at dette ikke er direkte sitater, men han var enig med meg i at det kan misforstås, sier Frisch til NRK Nordland.

 - Når det gjelder bilder, er det en sak for Nasjonal sikkerhetsmyndighet, men Evenes står på en skjermingsliste hos dem.

- Ikke verre enn på Google

NRK Nordland snakket med ordfører i Evenes kommune, Jardar Jensen onsdag formiddag. Han stiller seg svært undrende til kritikken på sitatbruken og hevder Diesen har sagt dette til avisa Fremover.

- Det må være helt legalt å bruke avis-sitater på kommunale hjemmesider, sier Jensen (H) til NRK.

Bildene mener Jensen de har tillatelse til å bruke siden det ikke er fotoforbud for øyeblikket, men at de selvsagt vil rette seg etter Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.

- Men bildene er ikke noe verre enn det du vil finne på google og slike nettsider som tilbyr satelitt-foto, bemerker Jensen.

Evenes-journalist fotograf

For å gjøre det hele ekstra pikant er bildene som er lagt ut på kommunens nettside - tatt av avisa Fremovers journalist i Evenes, Ragnar Bøifot.

- Han fikk en forespørsel fra Evenes kommune i fjor om å ta bildene og klarerte det med oss på forhånd, sier redaktør Terje Næsje i Fremover.

Han ser ikke problemet med at deres utsendte i Evenes tar bilder på oppdrag for de samme som han skal bedrive kritisk journalistikk mot.

- Dette vil ikke medføre noen ekstra bindinger mellom vår journalist og Evenes kommune. Dette blir håndtert profesjonelt av begge parter, sier Næsje til NRK Nordland.