Hopp til innhold

Brannskadde sendes til Haukeland

De to brannskadde arbeiderne fra Fesil Rana Metall sendes tirsdag ettermiddag til brannskadeavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus.

Eksplosjon Mo Industripark

EKSPLOSJON: Det var 25 personer inne i produsksjonshallen på Fesil da eksplosjonen skjedde. Her står arbeiderne ved metallverket utenfor bygningen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Brannskadene er så alvorlige at de sendes med ambulansefly til brannskadeavdelingen i Bergen nå i ettermiddag, melder Helgelandssykehuset Mo i Rana.

Eksplosjon i smelteovn

Eksplosjonen skjedde ved smelteovn 5 på Fesil Rana Metall AS i Mo industripark i Mo i Rana.

- Fire personer er skadet i arbeidsulykken. Tre er sendt til sykehus, mens den fjerde ble sendt til lege, opplyser operasjonsleder Egil Pettersen ved Helgeland politidistrikt.

Alvorlige brannskader

- En av de skadde har brannskader på kropp og ansikt. En annen har brannskader i ansiktet. Det er snakk om andre- og tredjegrads forbrenninggskader. Den tredje ikke har alvorlige skader, men holdes likevel her til observasjon, opplyser avdelingssjef Rannveig Astevik ved kirurgisk avdeling ved Helgelandssykehuset i Rana.

Brann- og kuttskader

Eksplosjonen var svært kraftig, og førte også til store materielle skader. I tillegg til brannskadene fikk mennene kuttskader av glass som ble knust av trykkbølgen.

De skadde kom seg inn i såkalte branndusjer, som trolig begrenset skadene.

Det var klokka 09.17 at politiet på Helgeland fikk meldingen om en arbeidsulykke på Fesil i Mo industripark.

Vann årsaken

Ifølge politiet var det ikke fare for flere eksplosjoner, og det var ikke nødvendig å evakuere folk fra stedet.

- Årsaken til eksplosjonen er at vann har kommet i kontakt med flytende metall, sier etterforskningsleder Bjørn Einar Bjørnå ved Helgeland politidistrikt. Den kjemiske reaksjonen når vann kommer i kontakt med ferrosilisium er svært eksplosiv.

Arbeidsulykke Mo industripark

ARBEIDSULYKKE: Fire personer fikk brann- og kuttskader i en kraftig eksplosjon i en smelteovn ved Fesil Rana Metall.

Foto: Frank Nygård / NRK

Politiet har startet etterforskning av ulykken, og Arbeidstilsynet er også varslet. Fesil hører til blant verdens største produsenter av ferrosilisium og silisiummetall. Selskapet har to smelteverk i Norge.

Brann

For litt over en uke siden brøt det ut brann i lokalene til Fesil på Mo. Ingen personer kom til skade i brannen som sannsynligvis var forårsaket som følge av gnister fra en digel med Ferrosilisium. Disse hadde ifølge Rana Blad antent en vegg inne i fabrikklokalet.