Hopp til innhold

- Ikke rett til å straffe

Norge har ikke lov til å straffe utenlandske fartøy så langt utenfor Svalbard som Norge gjør i dag. Det sier EUs fiskerikommissær, Joe Borge.

Han viser til de tre spanske trålerne som Norge arresterte i sommer.

At EU ikke aksepterer dette er uhørt, sier Reidar Nilsen i Norges fiskarlag.

- EUs fiskerikommisær er på villspor.

Ikke overrasket

Det er til de internasjonale fiskerisidene fish information and services at EUs fiskerikommisær, Joe Borge, sier at Norge ikke har rett til å straffe fartøy som fisker ulovlig utenfor Svalbard, så langt ut som de gjør i dag.

Det ferske utspillet overrasker ikke førstestatsadvokat Lars Fause i Troms Og Finnmark.

- Nå har det i mange år vært kjent at både EU og ikke minst Russland har bestridt Norges adgang til å etablere en fiskevernsone rundt Svalbard.

Ikke noe å si for Norge

Fause prøvde dette spørsmålet i Høyesterett senest i oktober, og der slo de fast at Norge har full rett til å håndheve fiskevernsonen 200 nautiske mil utenfor Svalbard, på lik linje med resten av Norges kyst. Slik har det vært siden 70-tallet. Så EUs uttalelse har ikke noe å si for Norge, sier Fause.

- Vi forholder oss til lovgivende myndighet i Norge, nemlig Stortinget og norsk regjering og ikke minst hva høyesterett til enhver tid sier. Hva utenlandske myndigheter måtte mene om norske, interne spørsmål, det legger ikke vi oss borti. Det har ikke dem noe med slik jeg ser det. 

Forberedt på reaksjoner

Olav Myklebust, i havrettsseksjonen i Utenriksdepartementet, håper ikke at fiskerikommisærens uttalelse oppfattes som en oppfordring til å bryte de reglene Norge har.

- Det er fastsatt reguleringer for fiske og de reguleringene gir også fartøyer fra EU-land, Russland, Island og Spania og så videre adgang til å fiske i vernesonen. Brytes reglene må de være forberedt på at det kommer reaksjoner.