Hopp til innhold

Vil kjempe hardt mot konsekvensutredning

Arbeiderpartiets lokallag i Vesterålen sier ja til konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men møter hard motstand fra eget ungdomsparti under helgens årsmøte i Nordland Arbeiderparti.

Anette Davidsen

Anette Davidsen og Nordland AUF sier nei til konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. I helgen har Nordland Arbeiderparti årsmøte.

Foto: Ola Helness / NRK

Helga Pedersen

Leder i Arbeiderpartiets programkomité, Helge Pedersen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Leder i Nordland AUF, Anette Davidsen, sier nei takk til konsekvensutredning av områdene Nordland seks, Nordland sju og Troms to.

– Oljen varer ikke evig og vi er nødt til å tilrettelegge for en framtid hvor oljen ikke er vår primære inntektskilde. Det vil gagne oss selv både med tanke på framtiden og med tanke på nye arbeidsplasser til regionen, sier Davidsen til NRK.

Stor uenighet

I moderpartiet er de derimot atskillig mer positive. Et stort flertall i Arbeiderpartiets programkomité gikk i januar inn for å konsekvensutrede de sårbare havområdene utenfor Lofoten. Kun AUF-lederen tok dissens i saken.

Under helgens årsmøte i Nordland Arbeiderparti kan de ikke forvente å få ungdomspartiet med på laget. Davidsen sier de kommer til å gjøre alt de kan for at Nordland Ap går mot en konsekvensutredning av områdene.

– Vår jobb er å kjempe for den politikken vi tror på og tale ungdommens sak og det er det vi kommer til å gjøre under Nordland Arbeiderpartis årsmøte.

Enighet i Vesterålen

I Vesterålen krever lokallagene i Hadsel, Sortland, Øksnes, Andøy og Lødingen at regjeringen setter i gang konsekvensutredning i 2014.

Når betingelsene var på plass, var det lett å bli enige, sier leder i Hadsel Arbeiderparti, Britt Solvik.

– Særlig dette på konsekvensutredning hvor du skal høre flere instanser, var det viktig å påpeke spesielt at også fiskerinæringen ble godt ivaretatt i den høringen. Det var premisset og det var vi alle enige om. Derfor var det ganske lett å bli enige i Vesterålen.

– Direkte og indirekte støtte

Britt Solvik

Hadsel Arbeiderparti og leder Britt Solvik er blant de som sier ja til konsekvensutredning.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Samtidig som lokallagene i Vesterålen sendte over sitt forslag til årsmøtet kom meldingen om programkomiteens forslag.

– Når vi skulle sende alt over til Nordland Arbeiderparti innenfor fristen ble vi kjent med like etterpå at programkomiteen i partiet sentralt gjorde det samme. Dette sto vi for i fellesskap i Vesterålen og støttet dermed direkte og indirekte programkomiteen.

Om Davidsen og AUF ikke når fram i sin kamp mot konsekvensutredning i helgen, kommer de til å kjempe videre.

– Om vi gjør det skal vi bruke tiden fram mot landsmøtet til Arbeiderpartiet godt for å sørge for at landsmøtet går mot et tilsvarende vedtak.

Fiskebåter på lofotfiske utenfor Røst

Arbeiderpartiets programkomité har gått inn for konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men møter motstand fra eget ungdomsparti.

Foto: Kari Skeie / NRK