Hopp til innhold

27 evakuert etter flere kraftige snøskred

27 personer ble evakuert da det gikk tre skred på Tosenvegen i Brønnøy tirsdag. Tilsammen har det gått ni snøskred, Nordlandsbanen er stengt, og flere har fått kjellere fulle av vann det siste døgnet.

Redningsmannskaper på plass på Tosenvegen etter snøskred

LETER ETTER FOLK I RASET: Redningsmannskaper på plass på Tosenvegen etter snøskredet ved Målvikhammartunnelen.

Foto: Ole-Christian Olsen

Den ekstreme skredfaren på Helgeland gjør at politimesteren på Helgeland la tirsdag ettermiddag ned ferdselsforbud på fylkesvei 76, på strekningen mellom Tosbotn og Lande.

– Rasfaren i området anses som ekstrem. Veien vil ikke bli åpent igjen før man har fått kvalifiserte vurderinger på at det er trygt. Ferdselsforbudet kan således bli gjeldende i flere dager, opplyser stabssjef Roar Tøgersen i Helgeland politidistrikt.

Flere skred og 27 evakuert

Det har gått flere ras i området i dag. I alt 27 personer ble evakuert. På et tidspunkt var mannskaper fra politi, ambulanse og brannvesen, samt en buss med flere passasjerer, innesperret mellom to ras. Noen ble hentet ut med båt, mens andre kjørte ut i kortesje med kjøretøy, etter at det ene raset var ryddet.

– Det vil bil gjort undersøkelser i vannet og på fjordbunnen for å få bekreftet at ingen er tatt av ras. Men det er så langt ingenting som tyder på at det har skjedd, sier politiets talsperson stabssjef Roar Tøgersen.

40-50 meter bredt

Flere snøskred sperrer fylkesvei 76 i Tosenfjorden i Brønnøy. Det kraftigste skredet gikk like sør for Målvikhammertunnelen på Helgeland rundt klokka 09.

De enorme snømassene tok med seg autovernet før de dundret ut i fjorden.

Hunder og dykkere

Politi, ambulanse, redningsskøyta og bergingsmannskaper var raskt på stedet med hunder og dykkerpatrulje for å finne ut om det hadde gått folk i raset.

Politiet jobber også med å evakuere folk som befinner seg imellom rasene.

– Det har så langt ikke framkommet opplysninger som skulle tilsi at noen er tatt av snømassene, opplyser operasjonsleder Roar Tøgersen ved Helgeland politidistrikt til NRK.no.

Buss innesperret

Redningsskøyta UNI helegland evakuerer folk som er innesperret av ras på Tosevegen

Redningsskøyta UNI Helegland evakuerer folk som er innesperret av ras på Tosevegen.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Både klokka 11 og klokka 12.30 gikk det nye skred, like ved det første rasstedet. Flere av bilene som sto i kø og ventet på at det første raset ble ryddet ble dermed innesperret.

En buss med fem passasjerer om bord er også innesperret mellom to ras på Tosenvegen. De blir nå evakuert i sikkerhet med redningsskøyta «UNI Helgeland».

– Vi har det bra. Vi er våte, men i god behold, sier en av passasjerene til BAnett.

En av de første som kom til det første rasstedet med Målvikhammartunnelen tirsdag formiddag var Lyder Sund. Han forteller til Helgeland Arbeiderblad at skredet er mellom 40 og 50 meter bredt.

Hundepatruljer på plass

Snøskred sperrer Tosenvegen

Et snøskred gikk i Tosenfjorden ved Mårvikhammertunnelen på Helgeland rundt klokka 09 i formiddag og tok med seg autovernet.

Foto: Lyder Sagen

– Jeg møtte to politibiler da jeg nærmet med rasstedet. De hadde med seg søkehunder, forteller Lyder Sund til NRK.no.

Han ble stående i bilkø ved rasstedet. Til slutt valgte han å snu og kjøre tilbake til Trofors.

– Dersom det var en bil på veien akkurat da raset gikk, må den ha blitt feid på sjøen, sier Sagen til NRK.no.

Tosenveien er stengt mens snøryddingen pågår.

Ekstrem rasfare – politiet advarer

Rasfare på Tosenvegen

Raset har farget Tosenfjorden lys.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Politimester Håvard Fjærli i Helgeland politidistrikt oppfordrer publikum på hele Helgeland å holde seg unna fjell og rasfarlige områder.

– Dette gjelder også veistrekninger som ligger utsatt til for ras. Dette fordi rasfaren anses som ekstrem, sier han.

Tosenvegen er fortsatt stengt, og det er usikkert når veien blir åpnet for trafikk.

Politimesteren på Helgeland har lagt ned ferdselsforbud på fylkesvei 76, på strekningen mellom Tosbotn og Lande. Rasfaren i området anses som ekstrem. Veien vil ikke bli åpent igjen før man har fått kvalifiserte vurderinger på at det er trygt. Ferdselsforbudet kan således bli gjeldende i flere dager.
Det har gått flere ras i området i dag. I alt 27 personer ble evakuert. På et tidspunkt var mannskaper fra politi, ambulanse og brannvesen, samt en buss med flere passasjerer, innesperret mellom to ras. Noen ble hentet ut med båt, mens andre kjørte ut i kortesje med kjøretøy, etter at det ene raset var ryddet.
Det vil bil gjort undersøkelser i vannet og på fjordbunnen for å få bekreftet at ingen er tatt av ras. Men det er så langt ingenting som tyder på at det har skjedd.


For evt oppfølgingsspørsmål, er politiets talsperson stabssjef Roar Tøgersen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.