Hopp til innhold

Flom og store nedbørsmengder stenger Nordlandsbanen

Store mengder vann i togsporet gjør at Nordlandsbanen er stengt mellom Majavatn og Mosjøen. Mens NSB venter på klarsignal fra Jernbaneverket, blir passasjerene fraktet med buss.

Nordlandsbanen stengt pga flom, her venter persontog på Majavatn

BOM FAST: Mellom 100 og 150 togpassasjerer om bord i dagtoget fra Trondheim til Bodø venter nå på Majavatn på å bli fraktet med buss til Mosjøen.

Foto: Kurt Tranås

Her på Majavatn stasjon i Nordland står mellom 100 og 150 passasjerer om bord i dagtoget fra Trondheim og venter på å bli fraktet nordover til Mosjøen med buss.

– Det er ett tog til på vei fra Trondheim og dagtoget fra Bodø blir også rammet. Også disse passasjerene blir fraktet med buss, opplyser kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre til NRk.no.

Klokka 12.15 ble Nordlandsbanen stengt mellom Majavatn og Mosjøen. Hvor lenge Nordlandsbanen blir stengt er foreløpig usikkert.

– Kan bli langvarig

Det er flom og enorme nedbørsmengder som er årsaken til at Nordlandsbanen ble stengt tirsdag ettermiddag.

– Vi er i løpende kontakt med Jernbaneverket, men de siste prognosene går ut på at det er altfor mye vann ved og på togsporet. Det er uforsvarlig å kjøre tog på strekninga mellom Mosjøen og Majavatn nå, sier Myhre.

Kommunikasjonssjef Dag Svinsås i Jernbaneverket Nord bekrefter at det kan ta tid før Nordlandsbanen åpner igjen.

Nordlandsbanen stengt pga flom, her venter persontog på Majavatn

KAN BLI LANGVARIG: Her står nordgående dagtog fra Trondheim. Passasjerene blir fraktet med buss.

Foto: Kurt Tranås

– Vi har hatt vannmengdene under oppsikt i hele natt. Vi har en arbeidsmaskin som nå gå mellom Majavatn og Mosjøen for å måle vannstand. Disse verdiene er nå oversteget. Det kan ta tid å få fjernet vannet, sier kommunikasjonssjef dag Svinsås i Jernbaneverket Nord til NRK.no.

Togene går sakte

Togene går i tillegg sakte flere steder mellom Namsskogan og Bjerka, forteller Jernbaneverket til NRK.no.

Det har vært såkalt oransje beredskap mellom Steinkjer og Bjerka siden i dag tidlig.

Nordlandsbanen stengt pga flom, her venter persontog på Majavatn

MYE NEDBØR: De enorme nedbørsmengdene har gitt trøbbel på Nordlandsbanen.

Foto: Kurt Tranås

– Togene går nå i maks 40 kilometer i timen. Det betyr at toget alltid kan stoppe på strekninga som togfører ser på 6 av kilometerne mellom Namsskogan og Majavatn, 3 km mellom Eiterstraum og Mosjøen, og 4 km mellom Mosjøen og Drevvatn, opplyser Dag Svinsås Jernbaneverket.