Hopp til innhold

– Avisa Nordland fremstilte saken riv ruskende galt

– Avisa Nordland har gjennom sin dekning gitt et inntrykk av at «her har det gått vilt for seg», sa Rastislav Kundas advokat, Synne Bjørvik Staalen, i sin prosedyre i Salten tingrett i dag.

Rastislav Kunda og Synne Bjørvik Staalen

Ratislav Kunda blir representert av advokat Synne Bjørvik Staalen.

Foto: NRK

Bjørvik Staalen sa at saksøker gjennom bevisførselen er blitt styrket i at Avisa Nordland har trådt over grensen for ytringsfriheten.

– Vi har ingen intensjoner om å kneble pressen. Det var pressens oppgave å formilde og skrive om det som hadde skjedd ved sykehuset i Bodø. Pasienter må ha en plass med sine historier i pressen, men de må være forankret i virkeligheten. Og det er viktig at helsejournalister har nok kunnskap, sa advokat i Den norske legeforening, Synne Bjørvik Staalen i sin prosedyre.

Hun representerer Kunda i søksmålet han har reist mot Avisa Nordland.

Krever 500.000 kroner

Den tidligere lege ved Nordlandssykehuset møter Avisa Nordland i retten og krever 500 000 kroner i erstatning for ærekrenking.

Kirurg Rastislav Kunda og hans utenlandske kollega ble i 2010 identifisert med navn og bilde, og beskyldt for å ha lemlestet og fjernet friske organer fra kreftpasienter ved Nordlandssykehuset.

Sykehuset fikk i etterkant kraftig kritikk fra Helsetilsynet, og flere toppsjefer gikk av, mens de to legene ble frikjent.

(artikkelen fortsetter under)

Avisa Nordland møtte Kunda i retten.

Avisa Nordland møtte i retten.

«Ødela helsa til frisk kvinne»

Advokaten til Kunda mener det under behandlinga av saka i Salten tingrett er kommet fram at gastrokirurgen Rastislav Kunda er en uvanlig dyktig fagperson.

– «Ødela helsa til frisk kvinne», var en av overskriftene i Avisa Nordland. Hadde AN grunnlag for denne overskrifta? Det var ingen unødvendig operasjon Kunda her hadde gjort, sa Bjørvik Staalen og gikk inn på vitneforklaringene til noen av de fremste medisinske ekspertene på området.

Oppslaget «Ødela helsa til frisk kvinne» sto på trykk 26. juli.

– Der sto det skrevet at pasienten var frisk. Det er ikke sant. Det var journalistens påstand, sa Bjørvik Staalen.

– Mandagen etter de første oppslagene skrev redaktøren en leder der han forsterker det feilaktige inntrykket som er skapt, fortsatte Bjørvik Staalen.

Hun henviste også til fagdirektør i Helse Nord, Jan Norum, som i sin vitneforklaring i går sa:

«Hvis jeg ikke var doktor ville jeg lurt på om de gikk amok på dette sykehuset».

– På byen gikk det rykter om at friske organer var fjernet og solgt til utlandet, sa Kundas advokat i Salten tingrett.

Se video: Ratislav Kunda snakker ut

Kirurgen Ratsislav kunda snakker ut

– Hadde vært straffbart

Bjørvik Staalen kom også inn på det samlede inntrykk som de mener Avisa skapte gjennom sin dekning.

– Dersom Kunda hadde gjort mye av det som ble hevdet i pressen så hadde det vært straffbart, ifølge helsepersonelloven.

Dommer Maren Elisabeth Nilsen Nygård ba advokaten vise hvilke paragrafer hun her viser til.

– Denne saka dreier seg ikke om funksjonsfordelinga, men om Avisa Nordland hadde grunnlag for å skrive det de skrev om Kunda, sa Bjørvik Staalen.

Kunda krever 500.000 kroner i erstatning fordi han gjennom avisens totale dekning av den såkalte operasjonsskandalen ved Nordlandssykehuset er blitt ærekrenket som menneske og fagperson.

Avisa Nordland: – Ikke ærekrenkende

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland fastholder at det var riktig å identifisere legene, og sier han føler seg trygg på vurderingene han gjorde som redaktør. Det var flere momenter som lå til grunn for avgjørelsen.

– Saken hadde høy alvorlighetsgrad. På det tidspunktet var vi også usikre på omfanget. Avisen kjente til fire pasienter, og mente det var viktig at andre pasienter som hadde blitt behandlet av legene fikk nødvendig informasjon. Det var også fare for urettmessig mistanke i et lite kirurgisk miljø, sa Hanssen.

Sjefredaktøren tilbakeviser at dekninga har vært ærekrenkende.

– Vi er det eneste mediet som har fulgt hele saken, også etter at sensasjonspreget la seg.

– Fikk hjelp av fagfolk

Lillian Olsens pasienthistorie og sakkyndigrapporten fra Statens helsetilsyn var i stor det materialet journalisten og Avisa Nordland hadde tilgjengelig før de publiserte den første saka 26. juni 2010.

En medisinskfaglig kilde har hjulpet journalisten med å tolke rapporten, men avisa har ikke ønsket å fortelle hvem det er.

– Det er ingenting under bevisførselen denne uka som har rokket ved konklusjonen i rapporten fra Søreide. Behandlinga av Lillian Olsen var i strid med god praksis og Avisa Nordland har framstilt dette på riktig måte, sa advokat for Avisa Nordland, Halvor Manshaus i sin prosedyre i dag.

«Kirugiskandalen» hadde en meget stor allmenninteresse, og Avisa Nordland var bare en av flere medier som hadde ei brei dekning av saka.

– Den overskygger alle andre saker når det gjelder offentlig interesse. Avisa Nordland har videreformidlet andres utsagn på en aktsom måte, sa Manshaus i retten i dag.

– Ekspertene kom ikke til oss

Manshaus gikk nøye inn på forklaringene til de medisinskfaglige vitnene som har forklart seg i Salten tingrett denne uka. Han sa at ingen av dem tok kontakt med avisa etter at saka «sprakk» i media, først i Avisa Nordland og VG.

– Alle fagpersoner som har vært ute etter å nyansere eller korrigere bildet gikk til de største avisene og NRK i stedet for å komme til oss. De andre store avisene hadde hver sin ekspert på trykk etter hvert. Ingen kom til oss. Derfor var det vi som ble saksøkt, sa Manshaus på vegne av Avisa Nordland i sin prosedyre.

Ifølge Manshaus har Avisa Nordland kun utført sitt samfunnsoppdrag.

– Vitneførselen har ikke rokket ved saka. Når det gjelder inntrykket saksøker mener har festet seg om at «friske organer ble tatt ut uten grunn», så mener vi at VG slo opp saka på en mer aggressiv måte, sa advokat Halvor Manshaus i sin prosedyre i Salten tingrett.

Den sivile tvistesaka mellom Avisa Nordland og kirurg Rastislav Kunda har gått over fire dager i Salten tingrett. Den avsluttes med replikker mellom de to advokatene torsdag ettermiddag.