Hopp til innhold

Mann alvorlig metanolforgiftet

Midtre Hålogaland politidistrikt går nå ut og advarer publikum om sprit av ukjent opphav etter at en mann i 60-årene fra Sortland ble metanolforgiftet i jula. Flere i området skal ha kjøpt sprit fra samme parti.

Nordlandssykehuset

Den metanolforgiftede mannen ligger nå til behandling ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Midtre Hålogaland politidistrikt går nå ut og advarer alle med sprit i skapene som de ikke vet opphavet til om å utvise forsiktighet.

Bakgrunnen er at en mann i 60-årene fra Sortland i Vesterålen ble metanolforgiftet i jula.

Alvorlig forgiftet

Mannen ligger nå på Nordlandssykehuset i Bodø.

I følge Anne Fagerheim, avdelingsoverlege for nyresykdommer ved sykehuset, ligger mannen til observasjon på medisinsk avdeling.

– Blodprøver ble sendt til St. Olavs Hospital i Trondheim, og i dag fikk vi bekreftet at mannen er metanolforgiftet, sier Fagerheim til NRK.

Fagerheim opplyser videre at legene ikke på dette tidspunkt er sikre på om mannen vil få varige mén etter den alvorlige forgiftningen.

– Pasienten følges nå opp. Vi har informert UNN og sykehus i Nordland om at det er metanolsprit i omløp, og vi har bestilt opp mer motgift for å være på den sikre siden, avslutter Anne Fagerheim.

Nordlandssykehuset

Sykehuset kan ikke si om mannen vil få varige skader etter den alvorlige forgiftningen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Advarer folk fra området

Mannen har i følge politiet fått tak i spriten fra et parti sørpå.

– Vi har fått beskjed om at flere andre fra Sortlandsområdet skal ha kjøpt sprit fra samme parti, opplyser operasjonsleder Frank Andreassen til NRK.

Konsekvensene av metanolforgiftning kan være svært alvorlige, og politiet frykter derfor at flere skal bli forgiftet.

– Vi vet ikke hvem som har kjøpt opp resten av spritpartiet. Det skumle med metanol er at man kan bli svært syk, blind og i verste fall kan man dø, forklarer Andreassen.

Strakstiltak å varsle media

For å hindre at flere får i seg sprit som ikke er forseglet eller kjøpt på Polet, valgte politiet å gå ut med en varsel i media.

– Vi vil nå ut så fort som mulig. Spriten kan være produsert i Norge, eller hentet inn i ladnet. Alt vi vet er at den kommer sørfra, avslutter Andreassen.

Tre menn på rundt 60 år fra Hedmark døde før jul etter det politiet tror er metanolforgiftning.

Prøvene i disse sakene har imidlertid ikke slått dette sikkert fast, og politiet venter her fortsatt på de endelige obduksjonsrapportene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.