Hopp til innhold

Nær 2000 sykehus-aksjonister foran Stortinget - Lite nytt fra ministeren

De var et sted mellom 1000 og 2000 demonstranter som var samlet foran Stortinget i dag. Kravet var å få beholde lokalsykehusene.

Sjukehus sykehus demonstrasjon Oslo

Det var møtt frem et sted mellom 1000 og 2000 demonstranter foran Stortinget i dag.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Demonstrasjonen var et arrangement for alle distrikt som står i fare for å miste funksjoner ved sykehusene sine. Og Kristiansund var godt representert.

Line Hoem

Line Hoem holdt appell foran Stortinget.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Jeg står her i dag som en representant for kvinnene på Nordmøre. Vi ønsker å kunne føde barna våre på vårt sykehus, sa Line Hoem i appellen under demonstrasjonen.

Mange støtter kampen vår

Video Mange reiser til sjukehusdemonstrasjon

Blant demonstrantane var der 40 flybårne nordmøringar. Med billett sponsa av næringslivet, reiste dei ned for å fortsette kampen dei har ført i lang tid.

Midt blant alle nordmøringene gikk også en smilende ordfører fra Kristiansund. Han representerer Arbeiderpartiet. Men i denne saken er han mer enn gjerne med på en demonstrasjon mot politikken som blir ført av hans egen regjering.

– Det er godt å kjenne at mange støtter kampen vår. Her har det kommet folk fra fjern og nær. Så her er det godt å være. Så mange utflytta Kristiansundere har jeg ikke sett på mange, mange år. Også de har kommet hit for å støtte kampen vår. Det samholdet som vises nå gir styrke. Jeg tror vi skal få en løsning som vi blir fornøyde med, sier ordfører i Kristiansund, Per Kristian Øyen.

Overleverte underskrifter

De siste ukene har det pågått en omfattende underskriftsaksjon på Nordmøre. Disse underskriftene ble overlevert til Helseministeren.

– Vi har med oss underskrifter fra 15 000 kvinner på Nordmøre. underskriftene er en oppfordring til Jens Stoltenberg og helseministeren om å stanse nedleggingen av føde og akuttilbudet ved sykehuset i Kristiansund, sier Line Hoem.

– Viktig for hele Nordmøre

Line Hoem sier at fødeavdelingen er viktig ikke bare for kvinnene på Nordmøre. Dette handler om utviklingen for hele distriktet, sier hun.

Åse Nilsen

Sykehus-aksjonist Åse Nilsen mente hun fikk høre lite nytt fra helseministeren.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Dette er utrolig viktig for hele lokalsamfunnet. Både for at Kristiansund skal være en by i vekst, og for alle de kvinnene som ellers må reise flere timer for å føde. I dag er vi mange, og dette gir et sterkt signal til de sentrale politikerene, om hvor viktig denne saken er, og om hvor sterke følelser som er inne i bildet, sier Hoem.

– Lite nytt

Før aksjonen ble satt i gang var det en forventningsfull gjeng som tok på seg de grønne aksjonistskjortene. Men de ble ikke særlig fornøyde over signalene helseministeren kom med.

– Det skal bli spennende å se hva som kommer ut av dette. Men helseministeren sa ingenting nytt, sa demonstrant Åse Nilsen.