Hopp til innhold

Mener foreldre må tenke på barna i jaget på stemmer og "likes"

Foreldre jager stemmer på egne barn i stor stil i ulike bildekonkurranser på nett og Facebook. Da er det mange ting du bør tenke på før du sender inn bildene.

Annemarthe Aarland og sønnen Theodor

- GRUSOMT: Annemarthe Aarland opplevde å få bilder av sønnen Theodor i samme bildeserie som en lang rekke døde barn. Hun kommer til å holde seg unna slike konkurranser i nær fremtid.

Foto: Privat

– Foreldre må ha et bevisst forhold til hva og hvor man deler bilder og informasjon om barna sine på nett. Man må tenke over hva man hiver seg på.

Det sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.no, etter saken om de groteske bildene som dukket opp i en bildekonkurranse for barn på Facebook.

– Naivt av Blenda

Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgjvevar i Barnevakten

MÅ LEVE MED DET: – I mange år er barna er prisgitt det vi foreldre legger ut av dem på nettet, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.no.

Foto: Barnevakten / NRK

Over 700 barn lå ute i Blenda Sensitive sin bildekonkurranse, men i går kveld ble konkurransen kuppet av en person som la ut bilder av døde og blodige barn. Bildene dukket opp ved siden av deltakerbildene, og foreldre var sjokkert over at bildene slapp gjennom.

– Jeg tenker at de som arrangerer slike konkurranser må ha administratorer som følger med og godkjenner bildene. Arrangører av konkurranser på nett må ta høyde for at det de ønsker publisitet rundt, kan få negativt fokus hvis ikke bilder og tekst modereres av dem som arrangerer konkurransen, sier Tønnesen.

– Det er litt naivt å åpne en slik konkurranse uten å sørge for full kontroll på hva som blir lagt ut.

Bildekonkurranse spammet av groteske bilder

HITLER OG FRITZL: Slik så det ut i Blendas bildekonkurranse på Facebook. Konkurransen ble spammet av bilder av døde barn, Hitler og Josef Fritzl.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Skaffer «likes» til ungene

Det dukker opp flere og flere konkurranser og kåringer på internett der foreldre kan melde på barna sine. Leverpostei-ungen, Lano-ungen og Blendas ”Søl og vinn”-kåring er bare noen av dem. Foreldre deler gladelig bilder av barna sine, og ber andre stemme på dem.

Det er ikke uproblematisk, mener Barnevakten.no, en interesseorganisasjon som gir råd om barn og medier. De mener at selv om arrangørene av slike konkurranser har et stort ansvar med hva som slipper gjennom, har foreldre et minst like stort ansvar for barnas spor på nettet.

– Det er forståelig at foreldre ønsker å dele bilder av barna sine, og det er ikke noe gale i det.

– Men det er viktig å tenke at barna også har rett på et privatliv. I mange år er barna prisgitt oss foreldre, og hvordan vi eksponerer dem, sier Tønnesen.

– Siste gang jeg er med på slikt

Flere av foreldrene som deltok i Blendas konkurranse, sier de aldri mer vil sende bilder som andre får kontroll over. For Annemarthe Aarland ble konkurransen en vekker.

– Nå kommer jeg ikke til å delta på noen slike konkurranser fremover. Jeg tenker at det viktige er å tenke at barnet en gang skal bli stort, og det viktige er å tenke over hva man legger ut, og at man ikke legger dem ut offentlig for alle, sier hun.

– Dette er siste gang jentungene mine skal delta i noen form for konkurranse hvor bilder skal legges ut, ser en annen mor, Guro Ophus Tollan.

– Barna må leve med det i etterkant

Hun gir flere råd til hva foreldre bør tenke på når man deltar i bildekåringer og ellers legger ut bilder av barna på nett. Se alle tipsene i faktaboksen til høyre.

– Alt i alt handler det om at de bildene man legger ut må være slik at barna kan leve med dem i etterkant, sier Tønnesen.