Hopp til innhold

Kårer Norges peneste 11- og 12-åringer på Facebook

En gruppe på Facebook legger ut bilder av norske 11- og 12-åringer og ber folk kommentere og kåre de peneste barn. Politiet advarer og sier slike sider misbrukes av pedofile.

Barn på facebook

LANG REKKE BILDER: Det er langt over 100 bilder av barn i gruppen. Brukerne oppfordres til å kåre de peneste, kommentere og like utseendet til folk på gruppen.

Foto: Skjermbilde fra Facebook

Smilefjes og sinte kommentarer hagler om hverandre på en av sidene på Facebook som har som formål å kåre Norges fineste barn født i år 2000.

Rudolf Christoffersen

REAGERER: Politiadvokat Rudolf Christoffersen mener gruppen utgjør en åpenbar sikkerhets-risiko for barna.

Foto: NRK

Bilder av unge jenter – og noen gutter – florerer på siden som ble opprettet i sommer. Her legger voksne og andre barn, og tilsynelatende også jentene og guttene selv, ut bilder og ber andre kommentere og trykke "like" på sider.

Utløser kraftige reaksjoner

Både politi, Barneombudet og organisasjonen barnevakten.no advarer mot gruppen.

Mens mange liker bildene, angripes gruppen også av sinte Facebook-brukere som reagerer sterkt.

«‎12 år gamle barn har ingenting med å ha en slik side. Det er en invitasjon til pedofile og andre gale mennesker. Denne siden er nå blitt rapportert inn», skriver en.

«Har rapportert denne gruppa. Kjenner blir både sjokkert og lei meg på deres vegne ... dere er bare barn», skriver en annen.

Fortvilt jente

FORTVILT: Slik reagerer en ung jente som har fått bildet sitt brukt som forsidebildegruppe på siden. Bildet er ennå ikke fjernet, trass hennes ønske.

Foto: Facebook

Gruppen og dens brukere har på få uker publisert over 100 bilder av barn som skal være under Facebooks aldersgrense på 13 år. Flere av dem er også tydelig lagt ut mot barnas eget ønske, og bryter helt tydelig med både Facebooks retningslinjer og norsk lov.

Politiet: – Kan misbrukes av pedofile

En av dem som også reagerer, er Rudolf Christoffersen. Han er politiadvokat og jobber i Hordaland-politiets Exit-gruppe, som er spesialisert på blant annet overgrepsbilder mot barn.

– Slike sider er helt åpenbart problematisk. Dette er også en sikkerhetsrisiko for disse barna, med tanke på misbruk av bildene. Å plukke opp slike bilder gjøres blant annet i pedofile nettverk, sier Christoffersen.

Han har jobbet med mange pedofilisaker, og ser ofte at i utgangspunktet uskyldige bilder dukker opp igjen hos pedofile. Åpne og offentlige grupper på Facebook gjør det enda enklere å hente ut slike personlige bilder.

– Det har vi helt klart sett. Vi har hatt saker med barnepornografisk materiale, der vi har funnet bilder som åpenbart er hentet fra private nettsider, og iblant Facebook.

Rundt 1400 tilhengere

Facebook er full av ulike grupper som skal kåre Norges peneste i ulike årganger. Listen over grupper som handler om barn født i år 2000 er også lang. Gruppen vi har sett på er størst med sine nesten 1400 tilhengere.

Gruppe om 11- og 12-åringer

FLEST JENTER: Slik ser forsiden til gruppen, som har nesten 1400 tilhengere, ut.

Barnevakten.no er en organisasjon som gir råd om barn og bruk av medier, og blir ofte kontaktet om lignende sider. Daglig leder Merethe Clausen Moe sier hun kjenner til akkurat denne type Facebook-grupper.

Merethe Clausen Moe i Barnevakten

VIL HA DEM VEKK: Merethe Clausen Moe forstår ikke hvorfor gruppen ikke er fjernet.

– Facebook har tidligere blitt opplyst om at disse sidene finnes, og det skulle være mulig å plukke dem vekk, sier hun.

Glad folk reagerer og krever stenging

Moe i Barnevakten.no er glad for folks reaksjoner.

– Det er kjempeflott. At det finnes ansvarlige voksne som gir gode råd til barn og unge og tilbakemeldinger på innhold og bilder som barna sannsynligvis vil angre på at de har lagt ut.

Barnevakten har tidligere engasjert i problematikken, og mener brukere under 13 år og grupper med bilder av må stenges.

– Dette bør bli stengt ned. Det er barn under 13 år, og Facebook har ennå ikke laget noe til rette for så unge barn, sier Moe.

Barneombudet: – Barn lærer av oss

Barneombudet er også bekymret for bilder som legges ut mot barnas og deres foreldres vilje. Men rådgiver Thomas Wrigglesworth sier det blir mer og mer vanlig at barn legger ut bilder på nettet – og at de lærer av oss.

Thomas Wrigglesworth

- TAR ETTER VOKSNE: Thomas Wrigglesworth i Barneombudet mener gruppen er et tegn på at barn vil bli sett.

– Barn og unge nesten uansett alder tar etter hverandre og etter voksne. Det er på mange måter et tegn i tiden, og på at mange barn og unge også har et behov for å bli sett, sier han.

Han sier det er flere ting som kan være problematisk med sider som denne.

– Det jeg umiddelbart tenker er om de som legger ut har god nok forståelse for hva de gjør.

– Bli venner med barna på Facebook

– Ikke minst er det jo et spørsmål om folk har tillatelse til å legge ut bildene på denne siden. Vi må alltid minne på at man skal spørre folk før man legger ut bilde av andre, sier Wrigglesworth.

Barneombudet understreker at sider som dette ikke er det groveste han har sett, men at folk ikke skal havne der uten at de selv syns det er greit.

– Og har noen gitt godkjenning, men trekker den senere, skal bildet fjernes, sier Wrigglesworth.

Både Barnevakten.no, barneombudet og politiet har én soleklar oppfordring. Snakk med barna og få dem til å skjønne hva de gjør.

– Det beste rådet man kan gi er at barn som har Facebook-konto også er venner med foreldrene, slik de kan følge med rundt aktiviteten, sier Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt.

NRK.no har forsøkt å få kontakt med eieren av gruppen, uten å få svar så langt. Oppdatering: Etter at NRK.no og flere andre medier skrev om denne gruppen er den blitt fjernet.