Hopp til innhold

Borten Moe på flytur i masteland

Olje- og energiministeren vil bygge flere master og flere kraftlinjer på Vestlandet. Samtidig vil han endre hele klageprosessen på slike utbygginger.

Video Moe på flyvetur i kraftland

SE VIDEO: Ola Borten Moe får omvisning i Sunnhordland, der det er flust med vannkraftverk.

Olje- og energiminister var i dag på helikoptertur i Sunnhordland. Her fikk statsråden se områder som har mange og store vannkraftverk, takket være stadige utvidelser av linjenettet i regionen.

De siste årene har debatten gått varmt om ulike kraftutbygginger i Hordaland. I tillegg til de voldsomme protestene rundt byggingen av mastene gjennom Hardanger midt i Hordaland, skaper nye luftspenn rundt Mongstad opprør nord i fylket.

Lover flere luftspenn

Men de vanskelige sakene til tross, det er slett ikke slutt på kraftutbyggingene på Vestlandet. Olje- og energiministeren vil bygge mer av både kraftverk og luftspenn. Områder som Røldal og de andre kommunene i Sunnhordland skal bli foregangsmodeller for resten av landet i fremtiden.

– Det blir både flere kraftverk og flere kraftlinjer i fremtiden, sier Borten Moe til NRK.

Men mens klagene har vært mange og høylytte fra ordførere i nordre og midtre deler av fylket, trenger ikke Ola Borten Moe og Regjeringen å bekymre seg over klager fra sørlige Hordaland.

Ingen klager sør i Hordaland

Synnøve Solbakken

JA-KOMMUNE: Mens ordførere i Hardanger og Nordhordland klager over masteutbygging, tar Kvinnherad-ordfører Synnøve Solbakken gjerne imot flere luftspenn i fremtiden.

Foto: Kvinnherad kommune

Kvinnherad-ordfører Synnøve Solbakken (Ap) sier hun ikke har noe imot kraftplanene i Sunnhordland.

– Vi lever veldig godt med kraftmastene i Kvinnherad og ellers, sier hun.

Samtidig som han vil bygge mer, endrer energiministeren nå klageprosessen på kraftutbygginger. Han fjerner klageretten på nye kraftlinjer – til etter de er behandlet av Regjeringen.

Det skal gjøre byråkratiet og papirmøllen rundt kraftutbygginger raskere – og ifølge Moe også bedre.

– Vi endrer prosessen, slik at den blir bedre og mer effektiv, og sikrer medvirkning fra lokale parter tidlig. Det skal ikke bli vanskeligere å klage, men forhåpentligvis blir behovet for å klage mindre, sier han.